Geregistreerde schenkingen later nog op te nemen in de Vlaamse aangifte in de nalatenschap ???

De bezige bij
Topic Starter
Berichten: 135
Juridisch actief: Nee

Geregistreerde schenkingen later nog op te nemen in de Vlaamse aangifte in de nalatenschap ???

#1 , 05 nov 2016 08:45

Tante (weduwe, kinderloos) doet aan enkele neven en nichten, als blijk van erkentelijkheid bij middel van bankgiften een schenking van roerende waarden in volle eigendom.

Iedereen woont in het Vlaamse Gewest.

Na uitvoering van die bankoverschrijvingen - waarop geen enkele omschrijving werd aangebracht - en na de transfers uit haar effectendossier, werden kort daarop "wederzijdse erkenningen van bankgift van een geldsom" en "wederzijdse erkenningen van effecten" opgemaakt. Al die onderhandse wederzijdse erkenningen werden onmiddellijk ter registratie aangeboden bij en meteen kosteloos geregistreerd door de Ontvanger van het plaatselijk Registratiekantoor die stelde dat de "gepersonaliseerde registratierechten van het Vlaams Gewest" zullen worden bepaald en worden geïnd door het Vlaamse Gewest.

De betalingsuitnodigingen werden ondertussen door Vlabel verzonden en door alle begiftigden onmiddellijk betaald, waarbij telkens 7 % als Vlaamse schenkbelasting werd vereffend.

Praktische vraag.

Moeten al die "schenkingen buiten deel" later ooit toch nog worden opgenomen in de aangifte van de nalatenschap, dit zowel binnen of buiten de periode van drie jaar na haar overlijden ?
Staat daar iets van vermeld in het nu Vlaamse Wetboek ?

AL haar neven en nichten zouden later trouwens ook nog van haar erven en zullen later dus in principe allemaal de aangifte in de nalatenschap moeten mee ondertekenen.

Tante wenst immers wel dat de overige toekomstige erfgenamen géén weet zouden hebben van het feit dat "sommige" neven en nichten reeds "onherroepelijk" werden bevoordeeld omdat die begunstigde neven en nichten wel reeds veelvuldig hebben ingestaan voor haar medische zorg en haar hebben bijgestaan in al haar administratieve en huishoudelijke taken, klusjes en vervoer, terwijl andere neven en nichten nog nauwelijks iets van hen laten horen.

Dank voor alle rechtstreeks en onrechtstreeks interessante informatie daaromtrent.

Vriendelijke groet aan alle forumleden.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 9891
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 05 nov 2016 18:48

Neven en nichten zijn geen reservataire erfgenamen, zij moeten dus niets krijgen. Er is niemand die kan gaan klagen dat hij te weinig of niets zou gekregen hebben. Als de schenkbelasting is betaald moeten die schenkingen niet meer vermeld worden.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

wolf2
Berichten: 2071

#3 , 05 nov 2016 21:45

Mmmm...... binnen de drie jaar moeten geregistreerde roerende schenkingen wel in de aangifte staan. Men vraagt om een kopie van de geregistreerde akte bij te voegen. Wat voor schenkingen na 1/1/2015 een beetje gek is, want Vlabel heeft dat allemaal digitaal in huis.
En ik begrijp Wanton, want geregistreerde roerende schenkingen zijn "bevrijdend" (ze hebben geen gevolgen voor de berekening van de aangifte in tegenstelling tot onroerende schenkingen)

Tante kan dat "probleem" natuurlijk oplossen door een testament te maken met enkel de lievelingen er in.

De wettekst is deze:

Art. 3.3.1.0.8. § 1. De aangifte van nalatenschap vermeldt :
12° de begunstigde persoon, alsook de datum van de akten of aangiften, en de grondslag waarop het registratierecht is of moet worden geheven als de erflater ten bate van zijn erfgenamen, legatarissen of begiftigden schenkingen heeft gedaan die vastgesteld zijn door akten, die dagtekenen van minder dan drie jaar vóór de datum van het overlijden en die vóór dezelfde datum tot de formaliteit van de registratie aangeboden zijn of verplicht registreerbaar geworden zijn. Ongeacht de datum van de akte geldt deze regel ook als de schenking gedaan is onder een opschortende voorwaarde die vervuld is ingevolge het overlijden van de schenker of minder dan drie jaar vóór dat overlijden;

Reclame

De bezige bij
Topic Starter
Berichten: 135
Juridisch actief: Nee

#4 , 06 nov 2016 08:44

Dag Wolf2, Bedankt voor dat zeer klaar en duidelijk en overtuigend antwoord.

1. Inderdaad, bizar dat de Vlaamse fiscus toch nog bewijzen van de geregistreerde akten vraagt, zelfs als ze die al in haar digitale dossiers heeft.
Er is dus nog heel veel werk aan de winkel voor de Minister van Administratieve VEREENVOUDIGING.


2. Een testament zou of had haar probleem effectief kunnen oplossen.

Maar ja, ondertussen zijn die onrechtstreekse schenkingen reeds gebeurd. De klok kan niet meer teruggedraaid worden.

Met slechts 7 % schenkbelasting zijn haar favorieten er reeds zeer behoorlijk vanaf gekomen.
65 % erfbelasting zal anders wel een zeer zware dobber zijn....


Proficiat om in al die wirwar en ingewikkelde nummering van dat Vlaamse wetboek uw weg te hebben gevonden !
U kent er wat van.
Merci.

Poene
Berichten: 484
Juridisch actief: Nee

#5 , 06 nov 2016 18:40

Ik zie hier geen probleem want de tante leeft toch nog? Zij kan nu nog een testament opmaken en de begiftigde neven en nichten aanstellen als legatarissen. Deze zullen dan als enige de aangifte ondertekenen. Natuurlijk zal dit ongetwijfeld wrevel opwekken bij de andere neven en nichten die onterfd zijn. Maar zij zullen geen kennis hebben van de schenkingen.

Als tante nog 3 jaar na de schenking leeft, kan ze het testament herroepen en de wettelijke devolutie laten spelen. De schenkingen moeten dan inderdaad niet meer vermeld worden, zoals wolf2 zegt.
De andere neven en nichten krijgen ook een deel van de koek en zijn onwetend over de schenkingen. De vrede binnen de familie blijft bewaard.

Terug naar “Successie- & Registratierechten”