Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
Paulh
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Schenking

#1 , 2 jaar 1 maand geleden (11 aug 2016 18:18)

We hebben onlangs een huis van mijn moeder verkocht.
Kan mijn moeder een schenking doen aan haar kinderen van het geld afkomstig van de verkoop van het huis ?

Vriendelijke groeten

Fortuin
Berichten: 808

#2 , 2 jaar 1 maand geleden (11 aug 2016 23:37)

Dat kan. Via een bankgift kan dit belastingvrij, indien u denkt dat uw moeder nog 3 jaar te leven heeft. Indien dat niet reeel zou zijn, dan kan u best notarieel schenken (3% belasting te betalen op het bedrag van de schenking). Vanaf >50.000 (per kind) betaal je 9% erfbelasting. Via een notariele schenking is er op het geschonken deel bij overlijden verder niets te betalen. Wel zien dat alle kinderen evenveel krijgen.

Zie ook http://belastingen.vlaanderen.be/tarief ... partners-0.

wolf2
Berichten: 2071

#3 , 2 jaar 1 maand geleden (12 aug 2016 22:08)

Registratie van de schenking is voldoende; een notaris is daar niet voor nodig.

Reclame

Hof van Commerce
Berichten: 47

#4 , 2 jaar 3 weken geleden (29 aug 2016 23:24)

Het al dan niet laten registreren is inderdaad / uiteraard een andere vraag dan het al dan niet notarieel schenken.

1 ding staat vast: als uw moeder overlijdt binnen de drie jaar na datum van de verkoop (de authentieke akte), dan zal de belastingdienst u vragen waar het saldo van de verkoop naartoe is. Als je dat niet kan bewijzen, dan wordt dit bedrag fictief bij de nalatenschap geteld en betaal je er dus ook erfbelasting op (ook al is het niet meer aanwezig).

Wat zijn je mogelijkheden:
- gewoon overschrijven, zonder meer. Bijvoorbeeld als uw moeder voor het overige niet veel roerend goed bezit/zij véél afstammelingen heeft (het is mogelijk dat, als zij dan binnen de 3 jaar overlijdt, dit geschonken bedrag bij de fictieve nalatenschap wordt gevoegd, maar, dat u nog steeds onder het laagste tarief, met name 3% van de erfbelasting valt: zelfde tarief als de schenking dus...).
- in het geval u er van overtuigd bent dat uw moeder drie jaar blijft leven: gewoon overschrijven, maar bij de bank langsgaan en hen daar documenten van de schenking laten opmaken. Mocht er uw moeder binnen de drie jaar na de verkoop iets overkomen en u hebt nog wat tijd om een en ander te regelen, kunt u dit document nog steeds laten registreren aan 3%. Natuurlijk een paar als'en in deze hypothese.
- in het geval u geen risico wilt nemen: gewoon overschrijven doch via de bank schenkingsdocumenten laten opmaken, welke u aanbiedt ter registratie zodat u dus 3 procent zult betalen.
- in het geval u geen risico wilt nemen doch meer geld dan nodig wenst kwijt te spelen: schenken via een notariële akte.

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Successie- & Registratierechten”