Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
mae
Topic Starter
Berichten: 14

vruchtgebruik bij hertrouwen verkoop gemeenschappelijke goederen

#1 , 2 jaar 3 maand geleden (03 jun 2016 14:41)

Moeder is overleden. Vader is hertrouwd. 2 kinderen uit 1e huwelijk.
Er zijn uit het 1e huwelijk gemeenschappelijke goederen waarvan de kinderen voor de helft blote eigenaars zijn, vader heeft vruchtgebruik en de andere helft in volle eigendom. De kinderen zijn reservatoire eigenaars voor elk 1/3e in het deel van vader. Vader heeft ook nog eigen goederen verworven uit het erfdeel van zijn ouders.

Heeft de 2e echtgenote vruchtgebruik bij overlijden vader? Op welk deel van de goederen? Kan zij bij overlijden vader erven van de goederen uit zijn eerste huwelijk indien ze hertrouwd zijn zonder huwelijkscontract?

Kan vader zijn kinderen via openbare verkoop dwingen tot verkoop van goederen uit de gemeenschap? Kunnen de kinderen de verkoopprijs laten blokkeren bij de notaris indien ze niet akkoord zijn met de verdeelformule van het geld? Hoelang kan de verdeling van de verkoopsom tegengehouden worden?

Vader heeft bij zijn 2e huwelijk al een zeer hoge leeftijd. De kinderen vrezen dat er door de 2e echtgenote op een huwelijk aangestuurd werd om zoveel mogelijk van de bezittingen en het geld van vader te incasseren.

Moeten de kinderen zich tot een notaris of een advocaat wenden om zich te laten bijstaan?

Reclame

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Successie- & Registratierechten”