definitie erfgenaam aangifte nalatenschap

Supahirn
Topic Starter
Berichten: 3

definitie erfgenaam aangifte nalatenschap

#1 , 24 jan 2016 01:18

Hoi,

overal lees je dat alle erfgenamen een aangifte dienen in te dienen. Indien er 1 of meer meerderjarige kinderen zijn en de vader sterft, moeder blijft over met roerende en onroerende goederen. Waarbij er een keuzecontract is en de echtgenote voor langstlevende heeft al kiest.
Dienen de meerderjarige kinderen dan een aangifte in te vullen? Onder erfgenaam wordt toch verstaan, iedereen die iets erft? Gegeven dat er geen eigen vermogen zou zijn, lijkt het me vreemd dat het moet.

Hoe werkt het proces? Want stel dat de kinderen vervreemd zijn van hun ouders en zelfs niet weten dat vader gestorven is, dan kunnen zij toch niet weten dat er een aangifte moet ingediend worden?

Eerst wordt de erfrechtverklaring opgesteld door de notaris (gezien er sprake is van een huwelijkscontract), die hoeft de kinderen niet te contacteren (?) gezien zij enkel reservataire erfgenamen zijn die niets erven. Deze erfrechtverklaring kan door de moeder gebruikt worden om de rekeningen te deblokkeren. De verklaring dient als basis voor de aangifte, gezien dan de verdeling geweten is.
Kan het zijn dat 1 of meer kinderen niet op de hoogte wordt gesteld van het overlijden van de vader en zo geen aangifte kan/moet invullen?
Of is de bovenstaande redenering ongeldig gezien deze kind(eren) toch geen erfgenamen zijn die daadwerkelijk erven en aldus geen aangifte hoeven in te vullen.

Stel, je komt via via te weten dat vader gestorven is en wenst de aangifte in te vullen. Wat zijn dan de stappen? Erfrechtverklaring opvragen (maar dan moet je al weten bij welke notaris)? dan aangifte doen (maar dan weet je niet wat je moet invullen?)

Ben benieuwd naar de antwoorden :-)

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22258
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 24 jan 2016 09:49

Slechts 1 persoon dient die aangifte in te vullen. Kan ook de notaris zijn, maar alle erfgenamen zullen ze wel moeten ondertekenen

Supahirn
Topic Starter
Berichten: 3

#3 , 24 jan 2016 10:37

Slechts 1 persoon dient die aangifte in te vullen. Kan ook de notaris zijn, maar alle erfgenamen zullen ze wel moeten ondertekenen
Dat is bij gezamenlijke aangifte, dat begrijp ik. Maar mijn vraag gaat veel verder.
Wat is definitie van erfgenaam? Ook al erven de kinderen niets (langst levende), dan moeten ze toch tekenen?

Reclame

wolf2
Berichten: 2071

#4 , 24 jan 2016 13:06

Je moet een onderscheid maken tussen het burgerlijk recht en het fiscaal recht.
Er zal altijd een eigen vermogen (kledij, juwelen, diploma's, die vaas die nog van oma komt, de snuifdoos van opa, enz.).
Van zodra iemand nog een paar schoenen heeft, is er een eigen vermogen. Dat is burgerlijk.

Maar het kan goed zijn dat dat eigen vermogen geen enkele verkoopwaarde heeft.
Dan kan je zeggen dat fiscaal gezien, de gemeenschappelijke kinderen niets erven bij het verblijvingsbeding dat U vermeldt.

Toch zijn de kinderen volgens de Vlaamse wetgeving verplicht een aangifte in te dienen. Dat zal dus een nihil-aangifte zijn: naam van de erflater, namen van de erfopvolgers, een dikke nul bij eigen vermogen en de melding bij gemeenschappelijk vermogen: "alle elementen van het gemeenschappelijk vermogen zijn onbekend voor de aangevers, aan wie - gelet op het verblijvingsbeding 1/1 VE van alle goederen - niets toekomt uit dit vermogen".

--------------

Wie niet weet dat zijn rechtsvoorganger overleden is, kan pas verplicht worden een aangifte (al dan niet "nihil") in te dienen binnen een termijn vanaf de kennisneming. Dat geldt voor alle familiebanden.

-------------

"Stel, je komt via via te weten dat vader gestorven is en wenst de aangifte in te vullen. Wat zijn dan de stappen? Erfrechtverklaring opvragen (maar dan moet je al weten bij welke notaris)? dan aangifte doen (maar dan weet je niet wat je moet invullen?)"

In zo een geval kan je maar de volgende dingen doen:
- naar een federaal registratiekantoor gaan en een attest van erfopvolging aanvragen (of toch de eerste stappen daartoe zetten). Als er al iets bestaat of geweten is over de erfvervalling, zal de man achter de balie U wel mondeling informeren daarover. Dit is echter officieus; als U daar zaken eist, zal U het deksel op de neus krijgen.
- naar de 1700 (Vlabel) bellen en vragen om te mogen spreken met de dossierbehandelaar van die nalatenschap. Die zal ongetwijfeld hetzelfde doen. Zijn telefoons worden echter gemonitord; hij kan dus niet zo vrij spreken als zijn federale "collega".
- afwachten tot Vlabel U contacteert.

Terug naar “Successie- & Registratierechten”