Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
zonneschijn123
Topic Starter
Berichten: 2

uitbetaling erfenis

#1 , 2 jaar 8 maand geleden (07 jan 2016 09:20)

Dag allen,

Ik wacht al meer als een jaar op een stukje van de erfenis van een familielid. Omwille er nadien nog enkele erfgenamen zijn gestorven is het steeds wat verlaat. Nu moesten we enkele maanden geleden snel de laatste aangepaste vereffening- verdeling ondertekenen zodat ze tot uitbetalen konden overgaan. In deze aanpassing zag ik dat er een deel al reeds als voorschot was uitbetaald aan bepaalde erfgenamen zonder dat wij er iets van wisten aan een factuur voor een begrafenisondernemer. Allemaal goed en wel, wij hebben dat akkoord nadien moeten ondertekenen terwijl de betaling al was gedaan. Nu blijkt dat wij ons deel van de erfenis niet kunnen ontvangen omdat deze erfgenamen hun akkoord zelf niet hebben getekend???
Kan een Notaris zonder alle erfgenamen toe te lichten reeds een deel van de erfenis als voorschot uitbetalen terwijl die erfgenamen zelf niet getekend hebben? Waarom moeten wij die wel getekend hebben dan wachten tot iedereen heeft getekend?
Momenteel komen deze reeds voor een deel uitbetaalde erfgenamen met allerlei excuses af waarom ze nog niet getekend hebben en heeft de Notaris die een voorschot gegeven heeft hen al 3 x moeten rappelleren.

Kan dit allemaal zomaar?

Bedankt alvast!

mava105
Berichten: 15749
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 2 jaar 8 maand geleden (07 jan 2016 12:41)

Begrafeniskosten hebben niets met de verdeling te maken en worden altijd uitbetaald als er centen beschikbaar zijn.

zonneschijn123
Topic Starter
Berichten: 2

#3 , 2 jaar 8 maand geleden (07 jan 2016 19:47)

Rare regeling. Wij hebben die kosten wel moeten voorschieten voor de begrafenis en wachten er al een jaar op

Reclame

jefke007
Berichten: 1373

#4 , 2 jaar 8 maand geleden (08 jan 2016 09:15)

" aan bepaalde erfgenamen zonder dat wij er iets van wisten aan een factuur voor een begrafenisondernemer"
Je kan toch moeilijk dan zelf ook nog eens de begrafenis betalen.

Begrafeniskosten hebben inderdaad niks met de erfenis te maken, en worden zonder meer uitbetaald. punt

mava105
Berichten: 15749
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#5 , 2 jaar 8 maand geleden (08 jan 2016 09:36)

mava105 schreef:Begrafeniskosten hebben niets met de verdeling te maken en worden altijd uitbetaald als er centen beschikbaar zijn.

Waarschijnlijk omdat er nagelaten werd de factuur bij de bank aan te bieden. Zelfs met geblokkeerde rekeningen betalen ze deze uit.

j.demoor
Berichten: 10362

#6 , 2 jaar 8 maand geleden (08 jan 2016 12:21)

“Art.724.De erfgenamen treden van rechtswege in het bezit van de goederen, rechten en rechtsvorderingen van de overledene, onder verplichting om alle lasten van de nalatenschap te voldoen...Art.739.Door plaatsvervulling nemen de afstammelingen van een erfgerechtigde zijn plaats in en worden zij in zijn graad tot de nalatenschap geroepen. Plaatsvervulling heeft, volgens de hierna vermelde regels, plaats in geval van vooroverlijden, van gelijktijdig overlijden, van verwerping en van onwaardigheid van een erfgerechtigde.”(Burgerlijk Wetboek = B.W.).

Plaatsvervulling van een overleden mede-erfgenaam wijzigt dus de hoegrootheid van uw erfdeel niet.

De factuur voor een begrafenisondernemer dient in mindering gebracht van de nalatenschap vooraleer ze te verdelen .Blijft ze betwist dan kan desnoods toepassing gemaakt worden van “Art.815.Niemand kan worden genoodzaakt in onverdeeldheid te blijven; en de verdeling kan te allen tijde worden gevorderd, niettegenstaande enige hiermee strijdige verbodsbepaling of overeenkomst...”(B.W.).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Successie- & Registratierechten”