Pagina 1 van 1

volmacht op rekening ook bij in successie?

Geplaatst: 27 nov 2015 16:41
door Diverguy
Ik doe mijn bankzaken online op mijn pc en omdat mijn moeder (weduwe) al wat ouder is en niet met een pc overweg kan,heeft ze mij enkele jaren geleden een volmacht gegeven op haar zicht en spaarrekening.

Ook van mijn 2 dochters (meerder jarig) heb ik een volmacht op hun rekeningen.

Als mijn moeder nu komt te overlijden, worden mijn rekeningen en van mijn kinderen dan mee geblokkeerd om bij in de successie te tellen omdat ik hier een volmacht op heb en ik dit gelijktijdig in mijn online bankoverzicht (allemaal dezelfde bank) kan zien?

Of omgekeerd als er mij iets overkomt worden mijn tegoeden van alle rekeningen bij hen mee gerekend?

Iemand vertelde me dit, maar op de bank hebben ze me dit nooit verteld wanneer ze de volmacht afhandelde.

Of waar kan ik hier meer info over vinden zo dat dit wel voorkomen kan worden.

Dank u

Re: volmacht op rekening ook bij in successie?

Geplaatst: 27 nov 2015 17:43
door wanton
Als uw moeder overlijdt, worden al haar tegoeden geblokkeerd waarvan zij titularis of co-titularis is. Ook andersom, bij uw overlijden worden enkel uw rekeningen - niet waar u volmachthebber bent - geblokkeerd.
Weet wel dat, als uw moeder overlijdt, u zelf ook niet meer over die rekening kan beschikken. Een volmacht stopt automatisch bij het sterven van de volmachtgever.

Re: volmacht op rekening ook bij in successie?

Geplaatst: 27 nov 2015 18:12
door Diverguy
Bedankt!
Het stelt me toch gerust van als zij te sterven komt mijn bezittingen niet mee belast worden om omgekeerd.
Hopelijk duurt het nog wel enkele jaren, maar als ze op leeftijd zijn kan het soms snel gaan.

Re: volmacht op rekening ook bij in successie?

Geplaatst: 29 nov 2015 09:48
door j.demoor
‘Als mijn moeder nu komt te overlijden, worden mijn rekeningen en van mijn kinderen dan mee geblokkeerd’

“Art.2003.Lastgeving eindigt :...Door de dood,de onbekwaamverklaring of het kennelijk onvermogen, hetzij van de lastgever, hetzij van de lasthebber.”(Burgerlijk Wetboek).
De dood van uw moeder heeft geen effect op de lastgeving van uw dochters. Zij blokkeert alleen haar banktegoeden en alleen haar nalatenschap wordt erfbelast. Bij uw overlijden geldt eenzelfde regeling.

“Art.1240bis. § 1. Behoudens andersluidende wettelijke bepalingen, geeft een schuldenaar(=de bank) te goeder trouw bevrijdend tegoeden van een overledene vrij, indien dit gebeurt aan of op instructie van de personen aangewezen in een attest van erfopvolging opgesteld door de ontvanger van het successiekantoor bevoegd voor de inlevering van de aangifte van nalatenschap van de overledene, of in een attest of in een akte van erfopvolging opgemaakt door een notaris. Het attest of de akte van erfopvolging wordt op verzoek van een belanghebbende afgeleverd met het oog op de in het eerste lid bedoelde vrijgave van tegoeden...§ 4. Zowel de akte als het attest van erfopvolging vermelden op duidelijke wijze wie de erfgerechtigden zijn die aanspraak kunnen maken op de tegoeden van de overledene...”(Burgerlijk Wetboek).