Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
jonas23
Topic Starter
Berichten: 9

Erfrecht en minderjarige.

#1 , 3 jaar 4 dagen geleden (18 sep 2015 09:48)

Geachte,

Mijn vrouw is onlangs overleden in een verkeersongeval.

Ik heb ook nog een minderjarige zoon.

Hetgeen aan mijn zoon toekomt als erfenis (dan bedoel ik gelden) zal naar ik verneem worden geblokkeerd op rekening tot zijn 18 jaar. Mijn vraag was nu of alvorens dit het geval zal zijn de kosten van begrafenis en dergelijke meer toch nog van de rekening die op naam staat van mijn vrouw, dan wel de gemeenschappelijke rekening kunnen worden betaald?

Alvast bedankt voor uw raad

Met vriendelijke groeten,

wanton
Berichten: 8719
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 3 jaar 4 dagen geleden (18 sep 2015 10:39)

Begrafeniskosten en derg. zijn ten laste van de nalatenschap. Die worden betaald uit de tegoeden van de overledene ( hier de helft van de gemeenschap).
U heeft als langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik over de ganse nalatenschap. Dat het geld op naam van de zoon geblokkeerd wordt is normaal, maar de rente ( wat dat ook betekent tegenwoordig) is voor u.
Dat dat geld slechts tot 18 jaar geblokkeerd wordt , vind ik eigenaardig. Zo'n vruchtgebruik duurt immers levenslang. Men kan wel vanaf 18 jaar andere afspraken maken en vb. het vruchtgebruik afkopen.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Reclame

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Successie- & Registratierechten”