Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
eenmalige
Topic Starter
Berichten: 5

Tweede huis in Spanje

#1 , 3 jaar 2 weken geleden (03 sep 2015 13:27)

Ik ben Belg en woonachtig in België met een tweede verblijf in Spanje.

1. Ik heb bij een Spaanse notaris een testament opgemaaktt met betrekking tot mijn roerend en onroerend goed in Spanje en dit gunste van een Belgisch persoon die Spaanse resident is. Ik heb geen gebruik gemaakt van de keuzemogelijkheid om het land dat de nalatenschap moet verdelen (België of Spanje), aan te geven.
2. Verder heb ik een Belgisch testament gemaakt zonder tussenkomst van een notaris waarin ik mijn Belgische activa nalaat aan diezelfde persoon met Spaanse residentie.
3. Er zijn geen andere erfgenamen.

Vraag:
Waar moet de begunstigde bij mijn overlijden succesierechten betalen, rekening houdend met de nieuwe Europese erfrechtverordening van 17 augustus 2015?

eenmalige
Topic Starter
Berichten: 5

#2 , 3 jaar 2 weken geleden (03 sep 2015 14:19)

correctie:
opgemaakt
successierechten

eenmalige
Topic Starter
Berichten: 5

#3 , 3 jaar 4 dagen geleden (20 sep 2015 00:47)

Wat de Spaanse onroerende goederen en activa betreft, daarop moet de erfbelasting betaald worden in het land waar de erflater zijn adres heeft op het moment van overlijden, deze info kreeg ik van een Belgisch notaris.
Als iemand met Belgische residentie een eigendom of activa nalaat in Spanje, dan moet de erfbelasting in Spanje betaald worden, maar als de erfbelasting in België hoger ligt dan die in Spanje dan moet in België het verschil bijbetaald worden aan het tarief van het gewest waar de erflater woonachtig was bij zijn overlijden. Er wordt dus geen dubbele belasting aangerekend, alleen het verschil.

Reclame

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Successie- & Registratierechten”