Pagina 1 van 1

Geërfd deel bij eigen vermogen

Geplaatst: 12 aug 2015 12:50
door nicbbb
Hallo,

Mijn moeder heeft het geërfde deel van haar vader samen met mijn vader geinvesteerd in de aankoop van een appartement om te verhuren. Mijn vraag is of bij overlijden van mijn moeder dit appartemente onder haar eigen vermogen komt te vallen of onder het gemeenschappelijk vermogen: geld komt uit erfenis maar aankoop appartemente gemeenschappelijk. Ze zijn getrouwd onder het wettelijk stelsel.

Bedankt.

Re: Geërfd deel bij eigen vermogen

Geplaatst: 12 aug 2015 13:20
door roharro
Het is gemeenschappelijk geworden.

Re: Geërfd deel bij eigen vermogen

Geplaatst: 13 aug 2015 13:22
door Inspiration
Wat ik begrepen heb is: Erfenissen en giften blijven steeds persoonlijk eigendom. Zodra je kan bewijzen hoeveel je moeder geërfd of geschonken gekregen heeft, blijft die som op haar eigen naam staan. Bij overlijden wordt de waarde in geld berekend: Wat bezat moeder op de dag voor het huwelijk? Ook de gelden op haar bankrekening. Zo ook bij je vader. Die gelden blijven dus privé. Erfenissen en giften tijdens het huwelijk blijven ook steeds privé. Gemeenschappelijk wordt enkel alles wat niet uit een erfenis of gift stamt. Gelijk via wie het geld binnen kwam. Facturen op naam hebben hier dus geen zin. Onder wettelijk stelsel zal je vader na het overlijden van je moeder verplicht worden jouw moeder haar deel aan de erfgenamen uit te betalen en desnoods daarvoor het appartement moeten verkopen als hij de waarde in geld niet kan ophoesten. Wettelijk stelsel betekent: alles vanaf de datum van het huwelijk, is gemeenschappelijk nadat het privébezit van voor en tijdens het huwelijk afgetrokken is. Inboedel wordt bepaald aan de hand van het brandverzekeringscontract. Daarvan worden de erfgenamen van de overleden partner wel eigenaar, maar de langstlevende partner krijgt levenslang vruchtgebruik. Dat is wat ik begrepen heb. Zit als langstlevende partner in die situatie nu. Als ik me vergist heb, dan laat ik het je meteen weten.

Re: Geërfd deel bij eigen vermogen

Geplaatst: 13 aug 2015 13:30
door roharro
Wat u schrijft klopt gedeeltelijk en is theoretisch juist.
Maar in gevallen zoals van TS (waar er gemeenschappelijke kinderen zijn en waar eigen middelen zijn "opgegaan" in een gemeenschappelijke belegging) wordt die regel niet toegepast.

Vader kan alleszins ook niet verplicht worden de woning te verkopen, aangezien het de gezinswoning is en dus levenslang gegarandeerd vruchtgebruik dat enkel met instemming van de vruchtgebruiker zelf kan omgezet worden (waardoor de woning onverkoopbaar is in de praktijk zolang vader leeft).

Re: Geërfd deel bij eigen vermogen

Geplaatst: 13 aug 2015 21:34
door wolf2
Over een erfenis van een onroerend goed is er geen discussie.
Maar stel dat je een kapitaaltje, dan wordt de rente daarop gemeenschappelijk. En als die rente gestort wordt op dezelfde rekening, dan ontstaat een vermenging van eigen en gemeenschappelijk geld. De volgende rente is berekend op het oude kapitaal en op de rente van vorig jaar... en na 20 jaar is er misschien al evenveel rente als nog oud kapitaal (hangt af van %-voeten).
Ideaal is dus: eigen geld op een rekening plaatsen en de rente telkens doen toekomen op een gemeenschappelijke rekening. Door de inflatie natuurlijk zal het kapitaaltje na 20 jaar niet te veel meer voorstellen.