Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
bramdeleener
Topic Starter
Berichten: 24

vruchtgebruik

#1 , 3 jaar 7 maand geleden (25 jan 2015 10:23)

Een vader, huis in volle eigendom, heeft een testament en daarin staat dat het zijn uiterste wens is dat het vruchtgebruik van de woning naar zijn inwonende gehandicapte zoon ( beschermd door bewindvoerder en vrederechter ) gaat.
Vader overlijdt. Een van de andere kinderen contesteert dit vruchtgebruik.

Wat nu ?

j.demoor
Berichten: 10362

#2 , 3 jaar 7 maand geleden (27 jan 2015 10:54)

“Art.913.De giften, hetzij bij akten onder de levenden, hetzij bij testament, mogen de helft van de goederen van de beschikker niet overschrijden, indien hij bij zijn overlijden slechts één kind achterlaat; een derde, indien hij twee kinderen achterlaat; een vierde, indien hij er drie of meer achterlaat.Art.920.Beschikkingen, hetzij onder de levenden, hetzij ter zake des doods, die het beschikbaar gedeelte overschrijden, kunnen na het openvallen van de erfenis tot dat gedeelte ingekort worden.”(Burgerlijk Wetboek).
Er bestaan diverse berekeningswijzen van de waarde van het vruchtgebruik.
Zie : http://www.elfri.be/de-waarde-van-het-vruchtgebruik
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Successie- & Registratierechten”