Pagina 1 van 1

Aankoop vruchtgebruik/recht op bewoning en successsierechten

Geplaatst: 08 jan 2015 22:13
door JohannesC
Hallo, ik zag op notaris.be (http://www.notariaatwondelgem.be/nieuws ... otaris-tv/(ver-" onclick="window.open(this.href);return false;)kopen-huren---lenen/naakte-eigendom-woning-verkopen/129) dat een verkoop van het ouderlijke huis aan een kind met voorbehoud van vruchtgebruik gelijk wordt gesteld met een schenking met als gevolg dat men op het ogenblik van het overlijden ook successierechten moet betaald worden. Er wordt ook gezegd dat als men kan aantonen dat vruchtgebruik echt is genoten, de naakte eigendom echt is betaald, dat er "dan wel rekening worden gehouden in de berkening van de successierechten". VRAAG1 : Kan er iemand mij uitleggen hoe die berekening gemaakt wordt ? VRAAG 2 : Is dezelde regeling ook van kracht indien een kind een huis zou aankopen in volle eigendom maar met "recht op bewoning" ?? BEDANKT ! Johan

Re: Aankoop vruchtgebruik/recht op bewoning en successsierec

Geplaatst: 08 jan 2015 23:06
door wolf2
Vraag 2: ja.Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen een echt vruchtgebruik en een ander levenslang zakelijk recht (zoals een zakelijk recht van bewoning).
Zie art. 11 W.S.: "de overledene zich een vruchtgebruik heeft voorbehouden of de overlating, te zijnen bate, hetzij van het vruchtgebruik van een ander goed, hetzij van elk ander levenslang recht heeft bedongen".

Vraag 1: Men doet alsof het een legaat is (niet alsof het een schenking is): de waarde van het verkochte ding wordt belast alsof men dat zou erven. Maar er is een mildering: men mag de betaalde registratierechten er van aftrekken.
Beter is uiteraard te bewijzen dat alles "echt" was: de door U genoemde betaling en het echte genot. Was enkel het genot echt, dan gebeurt een bijkomende mildering.
Een rekenvoorbeeld kan ik U niet geven. Ik zal er één opzoeken, maar niet de eerste 48 uur.

Re: Aankoop vruchtgebruik/recht op bewoning en successsierec

Geplaatst: 09 jan 2015 21:11
door JohannesC
Echt bedankt voor het antwoord. Ik ben echt geïnteresseerd in het rekenvoorbeeld.
In verband met vraag 1 : dit betekent dat men drie keren betaald ! Eén : registratierechten , Twee : successierechten op het geerfde bedrag komende uit het verkoop van het huis, Drie : sucessierechten op de huiswaarde verminderd met de betaalde registratierechten (en eventueel met bijkomende mildering). Is dit juist ?

Bestaat er een formule om het huis van mijn ouders te kopen, hen de garantie geven dat ze erin gratis mogen blijven in wonen maar zonder successierechten ?

BEDANKT ! Johan

Re: Aankoop vruchtgebruik/recht op bewoning en successsierec

Geplaatst: 11 jan 2015 21:28
door wolf2
Ik heb het opgezocht, maar de rekenvoorbeelden zijn veel te lang om hier over te zetten, sorry.

In elk geval is het zo dat als U ECHT het huis koopt van uw ouders (en dus een NORMALE som WERKELIJK betaalt, rekening houdend met hun leeftijd en gezondheidstoestand) en als zij daar WERKELIJK blijven in wonen, dat dat artikel 11 niet van toepassing is.
U moet dat zonodig bewijzen.
Het is maar normaal dat het onroerend goed niet in de erfenis moet meegenomen worden, als het geld dat er voor betaald is in die erfenis zit (of ondertussen misschien al opgegeten is maar echt in hun vermogen heeft gezeten).

Re: Aankoop vruchtgebruik/recht op bewoning en successsierec

Geplaatst: 14 jan 2015 17:19
door JohannesC
Bedankt voor de informatie ! Vriendelijke Groeten. Johan