Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
evgoeth
Topic Starter
Berichten: 458
Locatie: Ten zuiden van Antwerpen

Erfenis en borgstelling

#1 , 3 jaar 8 maand geleden (30 dec 2014 11:25)

Hallo,

Als na het overlijden van de moeder blijkt dat zij borg heeft gestaan voor een lening voor haar dochter, en de dochter weigert om te zeggen bij welke bank en voor welk bedrag, hoe kunnen de andere kinderen dit dan te weten komen?

Nu weten ze niet of ze de erfenis moeten aanvaarden of weigeren, net omdat ze bij aanvaarding de schuld van de zus op zich gaan nemen.

wanton
Berichten: 8719
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 3 jaar 8 maand geleden (30 dec 2014 11:56)

Ik hoop dat de bank te weten komt dat moeder is overleden zodat zij weten dat die borgstelling gewijzigd dient te worden. Eigenlijk moet uw zuster dat melden aan de bank. Die zullen dan maatregelen nemen : herziening van de lening met eventueel de vraag voor een nieuwe borg - desnoods onder een andere vorm.
Misschien alle banken in de buurt een overlijdensbericht bezorgen?
Uw zus zou de eerlijkheid moeten hebben dit mee te delen of te berichten dat er een andere oplossing is. Want op deze manier is er een mogelijke schuld in de nalatenschap. Die kan dan wel verrekend worden bij de verdeling van de nalatenschap.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

wolf2
Berichten: 2071

#3 , 3 jaar 8 maand geleden (30 dec 2014 16:51)

Bepaalde borgstellingen kunnen inderdaad overgaan op de erfgenamen.
Wat bezat moeder dat voldoende kon wegen om ze als borg aanvaardbaar te maken voor de bank? Een kapitaal? Een inkomen? Een onroerend goed?

Reclame

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Successie- & Registratierechten”