Privé woning en vennootschap

De Swa
Topic Starter
Berichten: 118

Privé woning en vennootschap

#1 , 28 dec 2014 12:29

Is het mogelijk om je privé woning over te dragen aan je vennootschap (zo ja, tegen welke voorwaarden?), en je kinderen elk voor een gelijk deel aandeelhouders te maken van die vennootschap? Zullen zij in dat geval ooit successierechten verschuldigd zijn op de waarde van die woning na het overlijden van beide ouders?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 9891
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 28 dec 2014 13:27

Men kan een woning inbrengen in een vennootschap. Maar indien dit een zuivere onroerend-goed vennootschap wordt, gaat dat zeer argwanend bekeken worden door de diverse diensten van de fiscus. Ik dacht zelfs dat het één van de geviseerde vormen van belastingontwijking is. Stel dat de woning in de vennootshap zit, houdt die op als 'onroerend goed' behandeld te worden. Voor de successierechten is er geen afspliting van roerend - onroerend, wat oa. wil zeggen dat er geen vrijstelling is voor de langstlevende echtgenoot. Want er is geen gezinswoning in de nalatenschap. De erfgenamen worden belast en betalen successierechten op de netto-waarde van de vennootschap waarin de woning zit.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

basejumper
Berichten: 4619
Locatie: Diest

#3 , 29 dec 2014 20:52

Beste

zie http://www.google.be/url?sa=t&rct=j&q=& ... 1339,d.d2s" onclick="window.open(this.href);return false;

Degelijke uitleg over voor- en nadelen patrimoniumvennootschap. Successierechten kan je misschien vermijden of beperken. Anderzijds kan je dat ook al drastisch verlagen door gefaseerde gedeeltelijke schenkingen om de 3 jaar. Als er verschillende kinderen zijn stellen die successierechten niet veel voor. Besef dat een patrimoniumvennootschap het onroerend goed afschrijft. Maar wanneer de kinderen vroeg of laat het onroerend goed verkopen ontstaat er plots een sterke meerwaarde die aanleiding geeft tot meerwaardebelasting. En die is doorgaasn een pak hoger dan de "uitgespaarde successierechten".
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Reclame

Terug naar “Successie- & Registratierechten”