Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
anoniem86
Topic Starter
Berichten: 3

lening en successierechten

#1 , 3 jaar 10 maand geleden (21 nov 2014 22:29)

Hallo,

Ik heb een paar zeer concrete vragen: Wanneer een privépersoon mij een lening geeft, waarbij de terugbetalingsmodaliteiten e.d. contractueel zijn vastgelegd, maar die persoon overlijdt nog voor de lening is terugbetaald... wordt het resterende, nog niet terugbetaalde deel dan als een erfenis aanzien waarop ik successierecht moet betalen?
Of wordt de lening dan gewoon verder terugbetaald aan de erfgenamen? Kan het conctractueel worden vastgelegd dat, bij overlijden van de kredietgever, het resterende bedrag niet moet worden terugbetaald, zonder dat op dit bedrag successierechten moeten worden betaald?

Alvast bedankt voor het antwoord...

roharro
Berichten: 13074
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#2 , 3 jaar 10 maand geleden (21 nov 2014 22:47)

Het blijft een schuld aan de erfgenamen van de overleden geldschieter.
Indien volgens wilsbeschikking het openstaand saldo overgaat in een legaat dan moeten daar uiteraard de passende erfenisrechten op betaald worden.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

Reclame

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Successie- & Registratierechten”