Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
jcjab
Topic Starter
Berichten: 14

Schenking onder levenden

#1 , 4 jaar 6 maand geleden (07 mar 2014 17:08)

Mijn schoonouders zijn beide verleden jaar overleden, mijn schoonmoeder in mei, mijn schoonvader in november.
Een testament hadden ze niet gemaakt, wel een schenking (gifte genoemd door de notaris) aan langstlevende (lle) verleden op 23/05/1966 voor "hun" notaris.
In oktober hebben wij de successierechten en de afrekening van "onze" notaris betaald. De schenking was vermeld in de aangifte van nalatenschap met daarbij een vermelding van 25 Euro onkosten voor registratie op 11/06/2013 door "hun" notaris te Oostende I. Bij de afrekening van "onze" notaris was daar geen spoor van te vinden, en wij dachten dat het opgenomen was in een van de twee niet verder gespecificeerde kostenrubrieken, namelijk "kosten en ereloon aangifte" en "dossierkosten"
Een paar dagen geleden hebben wij de afrekening voor de aangifte van nalatenschap van "onze" notaris ontvangen. De schenking was opnieuw vermeld in de aangifte van nalatenschap met daarbij dezelfde vermelding van 25 Euro onkosten voor registratie op 11/06/2013 door notaris B te Oostende I. Die registratie is dus duidelijk maar een maal gebeurd
In de afrekening van "onze" notaris werd nu wel een aparte rubriek opgenomen voor "registratie gifte o/l ("hun")notaris, en een rubriek "uitvoeringsloon van "hun" notaris Pro Memorie".
Omdat we niet wisten hoe het juist zat hebben wij aan "onze" notaris gevraagd deze rubriek te verduidelijken.
Nu ontvangen wij 2 facturen van "hun" notaris :
1. Een eerste factuur "voor akte verleden op 11/06/2013" van 146 Euro (50 Euro ereloon , 50 Euro aktekosten
en 25 Euro "voorschot: registratie vast recht"
2. Een tweede factuur m.b.t. het uitvoeringsloon inzake de gifte onder levenden voor 496.43 euro (berekend op 50% actief bruto).
Is dit normaal? De notarissen beweren nochtans dat iedereen zijn eigen notaris apart mag kiezen zonder meer te moeten betalen. Wat is dat dan?
Wie weet raad?
:?:

Highfield
Berichten: 75
Juridisch actief: Ja
Locatie: Aarschot
Contacteer: Website

#2 , 4 jaar 6 maand geleden (18 mar 2014 21:16)

neem eens contact met de provinciale kamer van notarissen

Reclame

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Successie- & Registratierechten”