Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
Rackstar
Topic Starter
Berichten: 3

Erfenis weigeren als net meerderjarige, thuis wonend?

#1 , 4 jaar 7 maand geleden (30 jan 2014 17:40)

Dag iedereen,

Een vriendin van mij zit in een heel lastige situatie, dat ik graag nog eens zou willen bevestigd zien.

Ze heeft haar vader nooit gekend, en haar moeder is gestorven terwijl ze net meerderjarig is geworden. Ze woont bij haar moeder, en die heeft schulden. Kan je, als je in het huis woont bij overleiden, nog afstand nemen van de erfenis?

Alvast bedankt.

Vandebos
Berichten: 16148

#2 , 4 jaar 7 maand geleden (30 jan 2014 17:43)

natuurlijk, als meerderjarige dien je enkel bij de bevoegde rechtbank van eerste aanleg het verwerpen van de erfenis te laten opnemen in het daarvoor beoogde register.

Rackstar
Topic Starter
Berichten: 3

#3 , 4 jaar 7 maand geleden (30 jan 2014 17:47)

Het huis is de is eigendom van haar moeder. Ze moet dan best asap verhuizen? En alles achterlaten? Wat er haar verteld werd, is dat het niet mogelijk is om afstand te nemen van de erfenis, omdat ze de erfenis stilzwijgend aanvaardt omdat ze ten laste was van haar moeder en ook bij haar woonde.

Reclame

Vandebos
Berichten: 16148

#4 , 4 jaar 7 maand geleden (30 jan 2014 17:55)

In dat geval neemt ze best zo spoedig mogelijk een advocaat (zelfs prodeo) onder de arm die haar begeleidt in een procedure van verwerping van de erfenis onder voorbehoud van boedelbeschrijving.

Rackstar
Topic Starter
Berichten: 3

#5 , 4 jaar 7 maand geleden (30 jan 2014 18:02)

Hartelijk bedankt voor je snel antwoord btw! Ik apprecieer het ten zeerste.

Nog een vraag, als ze de erfenis zou weigeren. Wat is het "nalatenschap" van de moeder? Want, de meeste dingen die ze heeft, moet ze dan achterlaten aangezien de moeder die betaald had, en dus bezitte? En wat met gerief van emotionele waarde? Brieven, foto's, ...


Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Successie- & Registratierechten”