Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
Kellyvdh
Topic Starter
Berichten: 14

Aangeven van de gezinswoning in de aangifte van nalatenschap

#1 , 4 jaar 7 maand geleden (27 jan 2014 11:01)

Bij het invullen van de aangifte van nalatenschap zijn er twee subcategorieën om de aangifte te doen van alle bezit :
1) Het gemeenschappelijk vermogen
2) De nalatenschap

Nu was mijn vraag : Moet het onroerend goed (de woning) aangegeven worden als gemeenschappelijk vermogen - ik neem aan van wel aangezien er gehuwd is onder gemeenschap van goederen.

Moet de woning dan ook nog eens aangegeven worden bij de nalatenschap (eigen vermogen van de overledene)? Nee, of voor de helft? Het deel dat de kinderen in volle eigendom erven.

Dank bij voorbaat!

KimSe
Berichten: 679

#2 , 4 jaar 7 maand geleden (27 jan 2014 12:24)

als de woning gemeenschappelijk was (door gezamenlijke aankoop, door inbreng in huwelijksgemeenschap,...) moet deze aangegeven worde in de gemeenschap.

Wanneer de woning eigen was van de overledene (door aankoop voor het huwelijk, erfenis, schenking,...) moet deze worden aangegeven in de nalatenschap.

Wanneer het de gezinswoning betreft, wel duidelijk te vermelden want hierop bekomt de langstlevende vrijstelling van Successierechten!

Reclame

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Successie- & Registratierechten”