B V Aanwas

Eddy Costal
Topic Starter
Berichten: 66

B V Aanwas

#1 , 28 jun 2007 15:38

De registratierechten in Vlaanderen bedragen 10% voor de aankoop van en woning
Is het een bescheiden woning dan betaalt men slechts 5%

Mijn vraag:

Samenwonenden met een Tontinecontact en een bescheiden woning (KI minder dan 745euro)

Bij overlijden telt dan het lage tarief van 5% ook ?(of is dat enkel en alleen voor de aankoop)

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 30 jun 2007 08:38

Bij overlijden is geen registratierecht maar wel successierecht verschuldigd.

?Art.5 De overlevende echtgenoot, wie een huwelijksovereenkomst, die niet aan de regelen betreffende de schenkingen onderworpen is, op voorwaarde van overleving meer dan de helft der gemeenschap toekent, wordt voor de heffing der rechten van successie en van overgang bij overlijden, GELIJKGESTELD met de overlevende echtgenoot die...het deel van de andere echtgenoot krachtens een schenking of een uiterste wilsbeschikking geheel of gedeeltelijk verkrijgt.?(W.Succ=Wetboek Successierechten 31 maart 1936).

Het tarief vindt u in art.48 W.Succ.

Ga volledigheidshalve naar http://www.fisconet.fgov.be/

Eddy Costal
Topic Starter
Berichten: 66

#3 , 30 jun 2007 18:44

Bedankt om te antwoorden, maar ik heb me waarschijnlijk verkeerd uitgedrukt .

Ik bedoel een samenwonend koppel dat een huis gekocht heeft met een TONTINE contract.

Bij overlijden van ??n van hen is het huis automatisch de eigendom van de overlevende alsof het altijd van hem/haar is geweest

Hier dient dus g??n successie betaald te worden maar WEL registratierecht.

Mijn vraag is of dit het normaal registatierecht zal zijn(10%. Vlaanderen ) of het verlaagd tarief van 5%.(bescheiden woning) Dit is zo bij de aankoop van een woning maar is dit OOK zo als er een tontine contract bestaat .

Bedankt
NB:
Bij aankoop van de woning hebben ze het verlaagd tarief registratierechten betaald gezien Kadastraal Inkomen beneden de 745 euro licht

Reclame

Eddy Costal
Topic Starter
Berichten: 66

#4 , 01 jul 2007 12:49

om nog vollediger te zijn : het betreft een koppel dat FEITELIJK samenwoont en dus niet van elkaar erft Door de tontine worden ze volle eigenaar bij het sterven van ??n van hen.(maar ik weet niet of de registratierechten dan 10% of 5% zullen zijn want het betreft een bescheiden woning en weet niet of dit percentage enkel bij aankoop telt)


Ik was verwonderd over hetantwoord vermits julie experts zijn inzake deze materie. Maar nu begrijp ik het, u zult gedacht hebben dat het over een wettelijk samenwonnde ging.

Vanaf 18/05/07 erft deze het vruchtgbruik over de woning en dienen daarop g??n erfenisrechten meer betaald te worden (gezinswoning)

Mijn bijkomende vraag is nu : In dien het koppel zich laat inschrijven om wettelijk samenwonende te worden, wat primeert er dan: de tontine of de erfenis.OF mag men kiezen.

j.demoor
Berichten: 10360

#5 , 01 jul 2007 15:57

?4. Tontine.
De tontine is een kansbeding, en bijgevolg ten bezwarende titel, tussen de verkoper en de kopers, waarbij ieder zijn eigen aandeel verwerft onder ontbindende voorwaarde van zijn vooroverlijden en het aandeel van de andere verwerft onder opschortende voorwaarde van diens vooroverlijden. Het betreft dus een samenspel van opschortende en ontbindende voorwaarden. Bij de vervulling van ??n der opschortende voorwaarden werkt het beding terug, wat betekent dat de eigendom geacht wordt dadelijk door de verkoper op de dag van de verkoop voor de geheelheid, aan de overlevende der kopers, overgedragen te zijn geweest, zonder eerst in het patrimonium van de vooroverledene te zijn geweest.
7. Tontine van volle eigendom.
X verkoopt een in Belgi? gelegen onroerend goed aan Y en Z (b.v. elk voor de helft) ; in de akte wordt bedongen dat de kopers een voorwaardelijk eigendomsrecht verwerven. Dit recht wordt ontbonden door het vooroverlijden van ??n van hen met gevolg dat de overlevende de volle eigendom over het hele goed verwerft. Dit recht wordt dus verworven door elk der kopers door de terugwerkende kracht van de opschortende en ontbindende voorwaarden die de toewijzing van het gehele goed regelen ; de overlevende koper wordt geacht het volledig goed van de verkoper verkregen te hebben.
De vooroverledene wordt geacht nooit eigenaar te zijn geweest.
Bijgevolg:
? verkoop door X aan Y en Z
Art. 15 W.Reg. - Onafhankelijke bepalingen - het verkooprecht wordt geheven op ieders aandeel, verworven onder ontbindende voorwaarde, zonder rekening te houden met de opschortende voorwaarden.
? Y overlijdt
Art. 208 W.Reg. - Verwezenlijking van de ontbindende voorwaarden - het evenredig recht dat bij de overdracht geheven werd wordt niet teruggegeven.
*Art. 16 W.Reg. - Verwezenlijking van de opschortende voorwaarde - heffing van het evenredig verkooprecht op de geheelheid van het onroerend goed volgens de principes vervat in artikel 16 .
Art. 13 W.Reg.- Regel non bis in idem - de uiteindelijke verkrijger verwerft de geheelheid van het goed waarvan hij voordien reeds een gedeelte verkreeg (ontbonden verkrijging) ; bijgevolg wordt het evenredig verkooprecht uiteindelijk geheven op het bijkomend gedeelte dat de overlevende verkrijgt van de verkoper ten gevolge van de verwezenlijking van de opschortende voorwaarde. Het betreft hier inderdaad een wegens ontbinding hermaakte rechtshandeling.?
(CIRC 22.10.92/1/Circulaire nr. 17 (E.E.93.225) dd. 22.10.1992).

* ?Art.16...Wordt de voorwaarde vervuld, zo is het recht verschuldigd dat bij het tarief voor de handeling is vastgesteld, behoudens toerekening van het reeds geheven recht. Het wordt berekend naar het tarief dat van kracht was op de datum waarop het recht aan de Staat zou verworven geweest zijn indien de handeling een onvoorwaardelijke was geweest, en op de bij dit wetboek vastgelegde en op de datum van de vervulling der voorwaarde beschouwde belastbare grondslag.?(Wetboek Registratierechten 30 november 1939).

Uit ?Bij aankoop van de woning hebben ze het verlaagd tarief registratierechten betaald ? volgt dan dat ditzelfde tarief ook nu verschuldigd is.

Deze regeling geldt niet voor een beding van aanwas.

Ga volledigheidshalve naar http://www.fisconet.fgov.be/

MrFrederik
Berichten: 6

#6 , 03 jul 2007 20:37

Hallo,

Indien je feitelijk samenwonend bent, kan je inderdaad niet erven van mekaar en is een beding van aanwas een manier om ervoor te zorgen dat dit wel kan. De langstlevende partner betaalt dan bij overlijden van de eerste, registratierechten - die trouwens bepaald worden bij de aankoop en niet bij het overlijden.

Indien je meer dan 3 jaar feitelijk samenwonend bent, ben je gelijkgesteld met wettelijk samenwonenden en dus kan je ook erven van mekaar.

Vanaf 1 januari 2007 geldt in Vlaanderen een vrijstelling van successierechten voor gehuwden en samenwonenden voor de nettowaarde van de gezinswoning.

Indien je weliswaar op de gezinswoning een beding van aanwas hebt, komt die niet in aanmerking voor de vrijstelling van de successierechten. Concreet betekent dit dat bij een overlijden de langstlevende zoals voorzien in het kanscontract, registratierechten betaalt op het deel van de overledene dat bij hem/haar 'aanwast'. M.a.w. als de redenering klopt, kan beter in overweging genomen worden om het beding te schrappen... en het goed gewoon in successie te laten vallen e niks te betalen op het vruchtgebruik... Of ontbreekt er iets in de redenering?

grt,

F.

Eddy Costal
Topic Starter
Berichten: 66

#7 , 04 jul 2007 11:31

Volgens mij ontbreekt er iets aan de redenering (hopelijk wordt dit bevestigd door mensen die m??r specialist zijn dan ik)

1) Bij 3 jaar feitelijk samenwonen wordt men NIET gelijkgesteld met wettelijke samenwonenden

- wettelijk samenwonenden kunnen vanaf 18/5/07 juist zoals gehuwden van elkaar erven. Zij krijgen dus ook het vruchtgebruik van de woning en dienen hierop NIETS te betalen.

- feitelijk samenwonenden dienen nog steeds een testament te maken (zij erven dus niet automatisch zoals de wettelijke samenwonenden)
- Bij meer dan 3 jaar feitelijk samenwonen zijn er ook GEEN successierechten te betalen op het vruchtgebruik van de woning.Bij minder dan 3 jaar betalen ze 3% (er moet wel een testament zijn wat niet het geval is bij wettelijk samenwonenden)

2) Mijn vraag was welk percentage registratierechten (na overlijden van ??n van hen) er bij een tontine dienen betaald te worden bij en bescheiden woning. Ik heb dus begrepen dat dit 5% is (verlaagd tarief in Vlaanderen), daar dit bij de aankoop het ook zo was

3)Het spreekt vanzelf dat het schrappen van de tontine en het zich laten registreren als wettelijke samenwonende voordeliger is
Toch vraag ik mij nog steeds af of het schrappen wel nodig is en dat het wettelijk samenwonen niet voorrang heeft. (gewoonlijk heeft het voordeeligste toch voorrang en mag men kiezen dacht ik)
Groeten

Terug naar “Successie- & Registratierechten”