Pagina 1 van 1

eigen vermogen?

Geplaatst: 01 dec 2013 20:10
door Jan Solders
Getrouwd met gemeenschap van goederen: de erfenis is de helft van de gemeenschap de andere helft is eigendom van de overlevende. Wat men bezit als onroerend voor het huwelijk, blijft eigen vermogen, ook erfenissen die men tijdens het huwelijk verkrijgt, is eigen vermogen.
Als men op 60 jaar ( vervroegd pensioen) zijn pensioenkapitaal uitbetaald krijgt, dan is het de bedoeling dat dit als aanvullend pensioen door beide echtgenoten opgebruikt mag worden .Anderzijds krijgt degene die dit kapitaal ontvangt dit ook moest hij niet getrouwd zijn .
Vraag Is of dit aanvullend pensioenkapitaal als eigen vermogen wordt beschouwd of gemeenschappelijk ( wanneer dit bedrag nog bestaat op het ogenblik van een overlijden, maar wel verdeeld is over verschillende rekeningen)

Re: eigen vermogen?

Geplaatst: 01 dec 2013 22:47
door wanton
Aanvullend pensioenkapitaal of een groepsverzekering wordt als gemeenschappelijk vermogen beschouwd. Het is een onrechtstreekse vergoeding van arbeid door de premies betaald door de werkgever. En inkomsten uit arbeid worden als 'gemeenschappelijk' beschouwd. Dit heeft voorrang op 'verzekerin'. Tegenwoordig wordt zelfs bij echtscheidng een deel van de groepsverzekering toegekend aan de echtgenote. De waarde van de polis wordt bepaald op de scheidingsdag maar de betaling gebeurt pas bij het pensioen van de verzekerde.