Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
Jan Solders
Topic Starter
Berichten: 85

eigen vermogen?

#1 , 4 jaar 9 maand geleden (01 dec 2013 20:10)

Getrouwd met gemeenschap van goederen: de erfenis is de helft van de gemeenschap de andere helft is eigendom van de overlevende. Wat men bezit als onroerend voor het huwelijk, blijft eigen vermogen, ook erfenissen die men tijdens het huwelijk verkrijgt, is eigen vermogen.
Als men op 60 jaar ( vervroegd pensioen) zijn pensioenkapitaal uitbetaald krijgt, dan is het de bedoeling dat dit als aanvullend pensioen door beide echtgenoten opgebruikt mag worden .Anderzijds krijgt degene die dit kapitaal ontvangt dit ook moest hij niet getrouwd zijn .
Vraag Is of dit aanvullend pensioenkapitaal als eigen vermogen wordt beschouwd of gemeenschappelijk ( wanneer dit bedrag nog bestaat op het ogenblik van een overlijden, maar wel verdeeld is over verschillende rekeningen)

wanton
Berichten: 8721
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 4 jaar 9 maand geleden (01 dec 2013 22:47)

Aanvullend pensioenkapitaal of een groepsverzekering wordt als gemeenschappelijk vermogen beschouwd. Het is een onrechtstreekse vergoeding van arbeid door de premies betaald door de werkgever. En inkomsten uit arbeid worden als 'gemeenschappelijk' beschouwd. Dit heeft voorrang op 'verzekerin'. Tegenwoordig wordt zelfs bij echtscheidng een deel van de groepsverzekering toegekend aan de echtgenote. De waarde van de polis wordt bepaald op de scheidingsdag maar de betaling gebeurt pas bij het pensioen van de verzekerde.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Reclame

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Successie- & Registratierechten”