Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
RGO
Topic Starter
Berichten: 1

Bijkoemnde indiening successie registratie ontlopen?

#1 , 4 jaar 10 maand geleden (06 nov 2013 21:34)

Beste,

Mijn vader is op 27 november 2011 overleden. Mijn vader had een pand in volle eigendom. We zouden het nu willen verkopen maar de kopers zouden het graag hebben in december 2013. Dat is 2j en 1 maand na overlijden.

Het is zo dat het pand al wel enkele jaren te koop stond uit de hand maar ik heb daar geen echte bewijzen van. Er heeft een tijd een bord gestaan met "te koop" op. Het was nog eigendom van mijn vader en het werd gebruikt als stockageplaats en werkplaats. Er waren dan wel biedingen maar de prijs lag te laag. De biedingen kwamen van buren nabijgelegen.
Na het overlijden hebben we het wat laten bezinken en zijn we er vele uren gaan werken om het pand te ontruimen en terug toonbaar te maken. We hebben er voor 44m³ afval en dergelijke uitgehaald en het heeft ons ongeveer 2 j gekost om er de juiste prijs voor te kunnen krijgen. We hebben dan ook veel opzoekwerk gedaan. We hebben een stedenbouwkundige attest aangevraagd (6 maanden) waaruit bleek dat het pand eventueel kan opgesplitst worden in een handelspand en een woongedeelte. Wat dus kan leiden tot een functiewijziging. Ook zijn we naar de heemkring gegaan aangezien de ouderdom van het pand, en blijkt deze ook een historische waarde te bezitten.

Al deze factoren bijeenbrengend, hebben gemaakt dat we het pand aan een meerwaarde kunnen verkopen. Nu de nieuwe notaris die we aangesteld hebben, zegt dat het minstens 2j en 5 maanden moet duren vooraleer een pand te verkopen met meer waarde. Maar dan verliezen we de kans op de koper, aangezien de lange zoektocht naar een koper.

Wat is het beste dat we kunnen doen. We zouden het echt graag verkopen in december 2013 maar dan dienen we een nieuwe aangifte door te sturen? Kunnen gemaakte kosten ingebracht worden? Het feit van onwetendheid van de waarde, kan dat meespelen? enz.

Bedankt alvast voor uw reactie.

mava105
Berichten: 15761
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 4 jaar 10 maand geleden (07 nov 2013 12:32)

RGO schreef: Het feit van onwetendheid van de waarde, kan dat meespelen? enz.

.

Volgens de fiscus is geen enkele Belg onwetend over de wetgeving. Iedereen moet immers het Belgische Staatsblad lezen.
Je zou wel de gemaakt onkosten kunnen inbrengen, voor zover je ze kan bewijzen. Ik zou wachten totdat fiscus zelf van zich laat horen. Mogelijks zien ze het over het hoofd.

KimSe
Berichten: 679

#3 , 4 jaar 10 maand geleden (07 nov 2013 12:35)

Gemaakte kosten (voor ontruiming en opkuis ed) kunnen mijn inziens niet ingebracht worden omdat ze
1. Niet bestonden op moment van overlijden
2. Geen kosten van de nalatenschap zijn

Om aan de meerwaardeheffing onderuit te komen mag je pas verkopen 2 jaar na indiening van de aangifte van nalatenschap (dus 2,5 jaar kan kloppen)

Reclame

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Successie- & Registratierechten”