Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
janrocco
Topic Starter
Berichten: 29

geld overschrijven op rekening kinderen.

#1 , 5 jaar 6 maand geleden (25 feb 2013 10:44)

na zowat enkele uren leeswerk ivm handgift enz zie ik de bomen niet meer door het bos.

ik heb twee kinderen, en wil die elk een som van bv 30.000 euro storten op hun rekening.
onvoorwaardelijk, (weet dat ze het gaan investeren in hun woning), is deze handeling onwettelijk, staat hier een max. bedrag op,waarom zou ik dit laten gebeuren onder de procedure van handgift ?

bedankt
groetjes
jan

pAscAl54321
Berichten: 38

#2 , 5 jaar 6 maand geleden (25 feb 2013 10:51)

Je kan gewoon een bankgift doen door de som over te schrijven van uw rekening naar hun rekening.
Maak wel een door beiden getekend papier op dat dit gaat om schenking en hou die bij moest er binnen de drie jaar iets met de schenker gebeuren ( ernstig ziek worden ) kan je deze brief samen met de bankuittreksels voorleggen in het registratiekantoor en de schenking registreren om te vermijden dat je hogere successierechten betaald. Google bewijs bankgift om een voorbeeld van deze te hebben.

janrocco
Topic Starter
Berichten: 29

#3 , 5 jaar 6 maand geleden (25 feb 2013 11:56)

bedankt, klaar en duidelijk antwoord.

Is hier een max. bedrag aan voorzien, mag je dit meermaals laten gebeuren?

Reclame

Marijkealleen
Berichten: 166

#4 , 5 jaar 6 maand geleden (25 feb 2013 13:50)

Je mag zoveel schenken als je wil, maar als jij als schenker overlijdt binnen de 3 jaar na de schenking, en er werden geen schenkingsrechten op betaald VOOR het overlijden, zullen er onvermijdelijk erfenisrechten op moeten betaald worden. Als je anderzijds een gezonde veertiger of vijftiger (of zestiger, of... ) bent, is de kans dat je overlijdt binnen de 3 jaar klein. Je mag dit idd. meermaals laten gebeuren, maar wel telkens rekening houden met het feit dat je best nog 3 jaar leeft na je schenking :-) Met het huidige droevige intrestgebeuren kun je zelfs je centen gewoon afhalen en in een kluisje steken, en dan kun je in de loop der jaren zoveel uitdelen in een nieuwjaarsenvelopje of verjaardagsenvelopje als je wil. Vanaf de afhaling wordt er 3 jaar geteld, nadien zijn er op je afgehaalde bedrag geen erfenisrechten meer verschuldigd.

roharro
Berichten: 13074
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#5 , 5 jaar 6 maand geleden (25 feb 2013 14:01)

1. Verjaardagenvelopjes aangeven als schenking??????? Gelieve onze regering niet op ideetjes te brengen......
2. Centen afhalen en in kluis steken? Niet aan te raden (als het grote bedragen zijn) want je zal dan wanneer je er terug mee boven water komt mogelijks voor de fiscale vierschaar met bewijzen moeten afkomen om de oorsprong ervan aan te tonen. In fiscale aangelegenheden werd de bewijslast grotendeels omgekeerd: er is een vermoeden van schuld en het is de belastingsplichtige die het tegendeel moet bewijzen.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

Marijkealleen
Berichten: 166

#6 , 5 jaar 6 maand geleden (25 feb 2013 14:16)

Een oma in de straat heeft een vijftal jaren geleden AL haar centen afgehaald, en geloof me, dat waren er HEEL veel... De bankdirecteur had haar volgens haar zeggen behandeld als 'een dom oud besje', wat ze van zichzelf met facebookpofiel en al zeker niet vond.
En Roharro, verjaardagsenvelopjes dienen nu NET NIET om aangegeven te worden als schenking, maar kun je na drie jaar 'ongestraft door de fiscus' uitdelen zoveel als je wil.
Zij deelt al een vijftal jaren haar centen uit aan haar ganse familie, kinderen, kleinkinderen.. die er tuinhuizen mee gekocht hebben en materiaal om hun ruwbouw mee af te werken, vloer, meubeltjes.... Na 5 jaren is dat geld 'uit het systeem'.
Al steekt ze het in een kous onder haar matras en geeft ze ieder kleinkind elke dag 1.000€, geen haan kraait ernaar en het is zeker niet onwettig.
De kinderen kopen er geen bouwgronden of huizen mee, maar werken er hun huisjes mee af en voorzien zich van meubeltjes.

pAscAl54321
Berichten: 38

#7 , 5 jaar 6 maand geleden (25 feb 2013 14:38)

Op burgerrechterlijk vlak worden schenkingen tijdens het leven in principe beschouwd als een voorschot op de erfenis . Ze worden in ieder geval meegerekend om de wettelijke reserve te berekenen voor de nalatenschap van de schenker. Bij schenkingen aan personen die geen wettelijke erfgenaam zijn of waarbij bepaalde erfgenamen worden bevoordeeld, kan de schenking later worden betwist als reservataire erfgenamen zich in hun rechten aangetast weten.

Ik hoop maar dat de reservataire erfgenamen van Die oma in de straat zich nadien NIET benadeeld voelen, want dit kan een familie ontwrichten.

janrocco
Topic Starter
Berichten: 29

#8 , 5 jaar 6 maand geleden (25 feb 2013 15:14)

zodus, elk jaar met een stukje de kindjes helpen, en bij overlijden(binnen de 3 jaar), kan men enkel terug gaan op de stortingen -overlijdensjaar tot max drie jaar terug.
elke storting bewijzen met wederzijdse toestemming en datum.
dus, hoe vroeger m'n geeft en lager leeft,hoe minder graag vaderstaat het heeft.

bedankt voor de zeer nuttige info.

j.demoor
Berichten: 10362

#9 , 5 jaar 6 maand geleden (27 feb 2013 09:57)

“Art 7. De goederen, waarover, naar het door het bestuur geleverd bewijs, de afgestorvene kosteloos beschikte gedurende de drie jaar vóór zijn overlijden, worden geacht deel uit te maken van zijn nalatenschap, indien de bevoordeling niet onderworpen werd aan het registratierecht gevestigd voor de schenkingen, behoudens verhaal van de erfgenamen of legatarissen op de begiftigde voor de wegens die goederen gekweten successierechten...”(31 maart 1936 Wetboek Successierechten).

‘en wil die elk een som van bv 30.000 euro storten op hun rekening. onvoorwaardelijk‘

X.,Geldigheid schenking via overschrijving door Minister erkend,Fiscoloog 2000-776,6,De Fiscale Koerier 2000/518;
Zie model in: http://plusmagazine.rnews.be/nl/rechten ... dan-24-uur
Ook de voornaamste banken hebben daartoe een model (op hun website).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Successie- & Registratierechten”