Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
Dough
Topic Starter
Berichten: 1

Giften en de mogelijke addertjes

#1 , 5 jaar 9 maand geleden (21 dec 2012 18:55)

Ik kreeg vandaag telefoon van de bankier van mijn grootmoeder die, na het vrijkomen van wat beleggingen oid, de opbrengsten wilt verdelen onder alle kinderen.
De bankier vroeg echter alleen naar mijn rekeningnummer en aangezien ik deze niet direct bij de hand had, heb ik een afspraak gemaakt om deze maandag het nummer door te geven.

Het probleem hierbij is dat de familiale situatie niet direct positief is. Ik vind het daarom ook verdacht dat er een gift aan mij toegewezen gaat worden.

Nu mijn vragen:
  • Kan ik een bewijs vragen van wat de andere kinderen ontvangen hebben?
  • Als ik alleen een bankgift ontvang en de andere kinderen een handgift, kan dit bij een erfenis tegen mij gebruikt worden? Aangezien ik dan de enige ben die iets "officieel" ontvangen heeft.
  • Kan het in ontvangst nemen van een bankgift ook aanleiding geven tot de aanvaarding van een erfenis?
  • Staan bankgiften los van erfenissen? (buiten de regel van het 3 jaar in leven blijven)
  • Zijn er zaken die ik niet over het hoofd mag zien?


Groeten

Creatief
Berichten: 2493

#2 , 5 jaar 9 maand geleden (23 dec 2012 20:59)

1. Als kleinkind heb je geen bewijzen te vragen van wat de andere "kinderen" ontvangen hebben. Je mag al blij zijn dat je iets krijgt van grootmoeder.
2. Een bankgift is zeer goed te bewijzen. Indien grootmoeder haar beschikbaar deel overschrijdt, zal je een deel van je geld moeten teruggeven. De reservataire erfgenamen zijn immers beschermd.
3. Het aanvaarden van een bankgift heeft niets te maken met de "aanvaarding" van een erfenis (nalatenschap), maar telt mee voor het berekenen van de fictieve massa.
4. Indien grootmoeder binnen de 3 jaar overlijdt na het overmaken van de bankgift, zal je successierechten moeten betalen. Om dit te voorkomen kan je nu ook scheningsrechten betalen.

Reclame

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Successie- & Registratierechten”