Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
vadertjelief
Topic Starter
Berichten: 3

successierechten

#1 , 5 jaar 9 maand geleden (04 dec 2012 07:29)

Het registratiekantoor liet ons in juli 2011 weten welk bedrag aan successierechten er moest gestort worden naar aanleiding van de successieaangifte bij het overlijden van mijn vader. Nu 16 maanden later stuurt datzelfde registratiekantoor een brief, die niet van datum is voorzien, met nog een bedrag dat moet betaald worden en dit binnen de tien dagen, aangezien zij iets hadden over het hoofd gezien.
Mag dat wel zoveel maanden nadien?
Hebben wij recht op een gedetailleerde uitleg in verband met die nieuwe inning?
Hebben zij het recht die som op zo'n korte termijn op te eisen?De brief kwam niet aangetekend en er was ook geen overschrijvingsformulier bij, op de brief nergens een stempel, ongedateerd.
Moet de successieaangifte nu ook nog eens naar het controlebureau van de belastingen? kunnen ze dan nog eens met een som geld afkomen die nog moet gestort worden omdat ze iets vergeten hadden?
Is er een instantie waar men bezwaar kan indienen tegen die heffingen of die manier van doen?
Alvast bedankt.

Creatief
Berichten: 2493

#2 , 5 jaar 9 maand geleden (04 dec 2012 12:54)

Ja, de Registratie kan nog tegoeden terugvorderen vijf jaar na betaling van de vorige indiening. Ik denk dat je geen reden heb om bezwaar in te dienen. Vadertje Staat kan precies achterhalen wat er in de nalatenschap zat.

Aangezien het vermoedelijk een fout is van hen, stellen ze de periode om te betalen zo kort. Overschrijd je die periode, dan komen er intresten en boetes bij ... als er die al niet bijzitten.

Je mag bij de registratie een kopie vragen of inzage vragen van deze bijkomende kosten.

Best is van zo snel mogelijk te betalen.

Omslagen van de Staat dragen geen stempels, noch postzegels.

Reclame

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Successie- & Registratierechten”