Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
Marijkealleen
Topic Starter
Berichten: 166

verdelen huis over kinderen

#1 , 5 jaar 11 maand geleden (01 okt 2012 16:24)

Wij beschikken over een nieuwbouw huis, zijn een samengesteld gezin, waarvan mijn man 2 kinderen en ik 2 kinderen, geen huwelijkscontract. We zouden binnen een paar jaren ons huis willen schenken aan de 4 kinderen, ieder voor gelijk deel, maar wel het vruchtgebruik willen behouden voor de langstlevende echtgenoot.
Mijn vraag nu : als 1 van ons beiden komt te overlijden, erven dan de kinderen van de overleden partner alleen ? Wat erven zij dan juist ?
De kinderen van de overleden partner erven (dacht ik) dan de helft van het roerend vermogen en de kinderen van de nog levende partner erven op dat moment - logischerwijze - nog niets ? Het huis zou tegen dan al verdeeld moeten zijn onder de 4 kinderen (die trouwens perfect opschieten met elkaar).
We willen dat de 4 kinderen na ons, of toch ook al na het overlijden van 1 van ons beiden, een goede band blijven behouden en willen daarom op voorhand al het één en ander regelen, want geld maakt wel niet gelukkig zegt men, maar er ontstaan wel veel ruzies door.
Daarom zouden we graag weten wat er juist gebeurt met onze bezittingen als 1 van ons komt te overlijden, dan kunnen we daar alsnog op anticiperen.
Mijn man heeft gronden geërfd, die we langs zijn zijde van de familie houden, mijn ouders leven gelukkig nog, maar ook die erfenis zal later langs mijn zijde van de familie blijven. Hiervan zijn de kinderen al op de hoogte, so far so good, maar dan ?
Ons doel is : eender wie eerst komt te overlijden : alle kinderen krijgen later een evenwaardig deel van ons gemeenschappelijk vermogen, erfenissen van grootouders niet inbegrepen.
Nu de vraag : hoe is de realiteit als 1 van ons 2 komt te overlijden ?

wanton
Berichten: 8721
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 5 jaar 11 maand geleden (01 okt 2012 19:40)

Wanneer één van u beiden overlijdt , erven diens kinderen de blote eigendom van diens goederen. Meestal de helft van de aanwezige gemeenschappelijke goederen plus de eigen goederen, uit erfenis. De overlevende echtgenoot erft het vruchtgebruik van de hele nalatenschap van de partner. Dit duurt zolang deze tweede partner zelf leeft. Men kan , via contract, afstand doen van dit vruchtgebruik ten gunste van de kinderen , behalve voor de gezinswoning. Hetgeen men zelf geërfd heeft , blijft dus eigen vermogen en wordt steeds geërfd door eigen kinderen. Indien u het jhuis aan de kinderen schenkt , schenkt iedere partner eigenlijk zijn helft aan zijn eigen kinderen.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Marijkealleen
Topic Starter
Berichten: 166

#3 , 5 jaar 11 maand geleden (02 okt 2012 14:29)

Bedankt Wanton, dit helpt ons perfect verder !

Reclame

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Successie- & Registratierechten”