Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
Mariette
Topic Starter
Berichten: 2520
Reputation: 0

Bepaling vruchtgebruik voor successierechten + omzetting

#1 , 5 jaar 6 maand geleden (14 sep 2012 13:51)

Ik lees dat er een zeer groot verschil bestaat tussen de bepaling van waarde v.h. vruchtgebruik als men successierechten berekent (vb. leeftijd 80 = 8%) en diezelfde bepaling als het over de omzetting van het vruchtgebruik gaat (vb. leeftijd 80 = 20 % 25 % 30 %.... al naargelang).

Maar wat gebeurt er als de naakte eigenaar dus eerst successierechten op 92% van de waarde heeft betaald, waarbij vb. het jaar nadien de vruchtgebruiker de omzetting van zijn vruchtgebruik eist? Dan heeft die naakte eigenaar in realiteit successierechten betaald op een bedrag dat hij/zij nooit zal ontvangen?
Wordt daar dan een terugbetaling voorzien of een regularisatie?

roharro
Berichten: 13075
Reputation: 0
Locatie: Plopsaland

#2 , 5 jaar 6 maand geleden (14 sep 2012 18:31)

U hebt een punt. M.i. moet dat op het ogenblik van de omzetting verrekend worden, anders zou het oneerlijk zijn.
Terrugbetaling of regularisatie van de erfenisrechten zelf is wettelijk niet voorzien. Vruchtgebruiker en naakte eigenar zullen het onderling moeten "regelen".
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

Reclame

Terug naar “Successie- & Registratierechten”