Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
gelsad
Topic Starter
Berichten: 3

omzetten vruchtgebruik

#1 , 6 jaar 1 maand geleden (27 jul 2012 14:19)

Situatie:

Vader is overleden. In de nalatenschap zit onroerend goed die hij geërf had van zijn ouders, en die nu naar de kinderen komt met vruchtgebruik voor mijn moeder.
Nu is er voor dat onroerend goed reeds een verkoopscontract afgesloten voor overlijden, waarbij de som wordt uitbetaald eenmaal de bouwvergunningen etc… in orde is. Wij gaan er van uit dit bedrag te zetten op een nalatenschaprekening waarvan vruchtgebruik voor mijn moeder is.

Vraag:

Mij moeder wil een deel van dit geld aan de kinderen laten toekomen (omzetting vruchtgebruik), en een deel investeren in vastgoed (een appartement kopen op naam van kinderen met vruchtgebruik voor haar).

Is het toegelaten om op een deel van dit potje geld een omzetting van vruchtgebruik te doen, terwijl we een ander deel er in laten om later een appartement te kopen?

En moet het omzetten van vruchtgebruik via de notaris, of mogen we dit onder ons regelen?

wanton
Berichten: 8721
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 6 jaar 1 maand geleden (27 jul 2012 16:46)

Het geld van de verkoop is eigenlijk blote eigendom voor de kinderen met vruchtgebruik voor moeder. Indien jullie dat willen omzetten in een nieuw onroerend goed , kan dat in dezelfde verhouding. U moet u wel steeds laten begeleiden door een notaris.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Reclame

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Successie- & Registratierechten”