Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
Watnu?
Topic Starter
Berichten: 4

Wie ondertekent attest van erfopvolging ?

#1 , 6 jaar 6 maand geleden (11 mar 2012 14:36)

Onze (langstlevende) ouder is onlangs overleden, en nu overwegen wij (dus de kinderen) om zelf een attest van erfopvolging op te maken, zonder hulp van een notaris.
Als één van de kinderen dit attest opstelt, dienen alle kinderen dit attest te ondertekenen, of enkel diegene die het attest opmaakt ?
Als slechts één persoon het attest opmaakt, ondertekent en opstuurt, en nadien komen er problemen (onvolledig, bedragen niet aanvaard...) , zijn de andere kinderen veronderstel ik ook verantwoordelijk, ook al hebben ze niets ondertekend...

mava105
Berichten: 15761
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 6 jaar 6 maand geleden (11 mar 2012 15:09)

Een attest van erfopvolging wordt ook GRATIS afgeleverd door het plaatselijke registratiekantoor. Het dient door alle erfgenamen te worden ondertekend.
http://www.minfin.fgov.be/portail2/nl/t ... ount.htm#E

wanton
Berichten: 8721
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#3 , 6 jaar 6 maand geleden (11 mar 2012 18:34)

Er is duidelijk en misverstand. Een aanvraag voor een attest van erfopvolging mag ondertekend woren door één erfgenaam , die op de aanvraag wel alle gegevns van de anderen moet vermelden. Zie op google ;'attest van erfopvolging' , 2e vermelding , daar vind je de aanvraag.
Dat attest wordt afgeleverd door het plaatselijk Kantoor van Registratie , mits er geen huwelijkscontract of testament is. In dat geval moet je langs ( de kassa van ) een notaris passeren.
Daarna moet je aangifte van nalatenschap doen. Dat document dient in naam van alle erfgenamen te worden opgesteld en door allen ondertekend. U bent eigenlijk gezamenlijk verantwoordelijk. Geef nog eens een seintje als je daar aan toe bent.

Effen dit : één van de maatregelen van de Vlaamse regering voor haar begroting zou zijn de diverse termijnen van afhandeling nalatenschap met één maand te verkorten = 4 maand voor aangifte , 6 maand voor betaling!
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Reclame

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Successie- & Registratierechten”