Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
hansvp
Topic Starter
Berichten: 1

Quid registratierechten?

#1 , 6 jaar 6 maand geleden (01 mar 2012 16:22)

Hallo,

Hier een vraagje.

Ik heb samen met mn ex-vriendin op 20 juni 2011 een woning aangekocht met klein beschrijf (205.000 + 8.500 euro registratierechten).
Nu zijn we ondertussen uit mekaar, en ben ik aan het overwegen om het huis in te kopen of niet. We hebben enkel nog maar verbouwd en er dus nog niet gewoond. We zijn er dus geen van beiden gedomicilieerd geweest in de periode vanaf 20 juni tot heden.


Hierbij heb ik wel enkele vragen omtrend de registratierechten.

OPTIE 1: Ik koop het huis in
In dit geval betaal ik 2% op de nieuwe verkoopprijs (hierin komen we wel overeen (normaal 245.000)) om uit onverdeeldheid te treden (dank u Kris Peeters eerder deze week :P).
Moet mijn ex-vriendin dan ook nog 5% boete betalen (aangezien ze niet in aanmerking komt voor klein beschrijf, omdat ze er geen 3 jaar in gewoond heeft) of niet, omdat ik het inkoop?
Welk deel van registratierechten kan mn vriendin dan meenemen indien ze binnen de twee jaar na verkoop van dit huis een ander huis zou kopen?
Op sommige plaatsen lees ik 3/5, op andere alles tot een grens van 12.500 euro.

OPTIE 2: we verkopen aan vreemden
In dit geval moeten we beiden 5% boete betalen.
Welk deel is dan meeneembaar voor ons beiden? Ik ben sowieso van plan voor mezelf een woning te kopen binnen de twee jaar na verkoop.

Groeten,

Hans

Reclame

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Successie- & Registratierechten”