Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
annpeeters
Topic Starter
Berichten: 54

2 kinderen, bouwgrond kopen 1 kind, testament 2e kind

#1 , 6 jaar 11 maand geleden (30 sep 2011 21:53)

Hallo,

We hebben 2 kinderen waarvan 1 meerderjarig en 1 minderjarig. Voor het meerderjarig kind zouden we een bouwgrond aankopen.

Kunnen we een testament maken zodat bij overlijden van 1 of beide ouders het minderjarig kind dat voorlopig minder gekregen heeft later meer krijgt van de erfenis zodat ze dan allebei evenveel hebben gekregen? Indien dat kan, hoe te formuleren? Kan men bv. formuleren dat het minderjarig kind de waarde van de bouwgrond op het ogenblik van overlijden meer krijgt? Zijn er andere zaken waarmee we rekening dienen te houden?

jojan
Berichten: 739

#2 , 6 jaar 11 maand geleden (05 okt 2011 12:50)

"Kunnen we een testament maken" Neen, dat kan niet. In België is een testament altijd een persoonlijk document van slechts 1 enkele persoon. Een testament is ook steeds herroepbaar.
U kan die bouwgrond (of wat dan ook) schenken als voorschot op erfdeel.

http://www.notaris.be/erven-schenken/sc ... op-erfenis

Lanox
Berichten: 3155
Juridisch actief: Nee

#3 , 6 jaar 11 maand geleden (05 okt 2011 14:11)

Wat U poogt te doen met het testament zal automatisch gebeuren indien U niets onderneemt.

Bij overlijden van de ouders (gelieve even voor het gemak op hetzelfde moment te sterven :mrgreen:) zal de massa van Uw vermogen terug samengesteld worden. Dit is dus inclusief de bouwgrond die nu geschonken wordt aan kind 1. Elk kind zal dan de helft van het totale vermogen krijgen. Indien de waarde van de bouwgrond meer dan de helft van het totale vermogen bedraagt, zal kind 1 op dat moment kind 2 hiervoor moeten compenseren.

En dan nog dit: zelf een bouwgrond aankopen en die aan kind 1 schenken zal bij de erfenisverdeling compleet anders bekeken worden dan geld geven aan kind 1, waarmee deze zich dan zelf een bouwgrond koopt. In het eerste geval wordt de marktwaarde van de bouwgrond op moment van overlijden toegevoegd aan de massa, in het tweede geval enkel het geldbedrag op moment van de aankoop.

Reclame

jojan
Berichten: 739

#4 , 6 jaar 11 maand geleden (05 okt 2011 15:07)

Voor het schenken van de bouwgrond moet u toch langs uw notaris, leg haar dan ineens uw vragen ivm de erfenis later voor.

annpeeters
Topic Starter
Berichten: 54

#5 , 6 jaar 11 maand geleden (06 okt 2011 14:58)

Beste,

Dank alvast voor de antwoorden.

We zouden de grond niet schenken, maar het geld aan het kind geven (ook niet schenken, gewoon overschrijven). Maakt dit dan een verschil voor het bepalen van de massa later?

Waar ligt trouwens de grens tussen 'sparen' en 'schenken' bv. maandelijks enkele tientallen of honderden euro's overschrijven of éénmalig een groot bedrag overschrijven?

roharro
Berichten: 13074
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#6 , 6 jaar 11 maand geleden (06 okt 2011 16:37)

We zouden de grond niet schenken, maar het geld aan het kind geven (ook niet schenken, gewoon overschrijven). Maakt dit dan een verschil voor het bepalen van de massa later?
Dat maakt een belangrijk verschil. Ingeval van schenking van bouwgrond wordt die later geherwaardeerd aan de dan gangbare reële waarde. Een som geld slechts voor hetzelfde bedrag, dus de nominale waarde.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

annpeeters
Topic Starter
Berichten: 54

#7 , 6 jaar 11 maand geleden (07 okt 2011 09:05)

Waar ligt het verschil tussen sparen en schenken (bankgift)?

Als we het geld aan het eerste kind geven als 'spaargeld' (dus geen schenking), dan is dat kind bevoordeeld moest één (of beide) van de ouders overlijden voordat we voor het andere kind evenveel 'gespaard' hebben (en lijkt een testament noodzakelijk).

Als we het geld schenken (bankgift) dan lijkt een testament niet noodzakelijk.

Nu hebben we in het verleden al regelmatig iedere keer een paar duizenden euros op spaarrekeningen van de kinderen gestort. Om de bouwgrond te kopen moeten we verder aanvullen met een bankgift. Dus zal de grond betaald worden met een deel 'spaargeld', en een deel 'geschonken geld'. Hoe maakt men het verschil tussen 'sparen' en 'schenken'?

jojan
Berichten: 739

#8 , 6 jaar 11 maand geleden (07 okt 2011 15:22)

Let wel op een bankgift mag u GEEN mededeling invullen + om de begiftigde veilig te stellen moet u de gift best per aangetekend schrijven bevestigen dat het een gift is.

annpeeters
Topic Starter
Berichten: 54

#9 , 6 jaar 11 maand geleden (07 okt 2011 16:33)

Tot nu toe hebben we bij het sparen altijd 'sparen ...' ingevuld bij de mededeling van de overschrijving, dus al wat in het verleden gebeurd is, is dus duidelijk sparen en geen schenking/gift?

Als we nu voor het meerderjarig kind nog extra 'sparen' om de bouwgrond te kopen, en moest één van de ouders komen te overlijden, dan heeft het minderjarig kind een nadeel ondervonden. Kan dit opgevangen worden door het schrijven van 2 testamenten?

roharro
Berichten: 13074
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#10 , 6 jaar 11 maand geleden (07 okt 2011 16:46)

De wet kent in dit verband het begrip "sparen" niet. Indien het geven van "spaargelden" - gezien over een langere periode- een groot bedrag vertegenwoordigd dan is dat juridisch een (verdoken) schenking.

Wat het ene kind bij overlijden ouders minder heeft gekregen moet worden gecompenseerd bij de verdeling van de erfenis. Het kind dat minder heeft gekregen moet dat wel kunnen aantonen.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

annpeeters
Topic Starter
Berichten: 54

#11 , 5 jaar 8 maand geleden (31 dec 2012 20:47)

roharro schreef:De wet kent in dit verband het begrip "sparen" niet. Indien het geven van "spaargelden" - gezien over een langere periode- een groot bedrag vertegenwoordigd dan is dat juridisch een (verdoken) schenking.


Vandaag staat het antwoord op mijn vraag van lang geleden in De Tijd: http://netto.tijd.be/budget_en_vrije_ti ... blocknetto

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Successie- & Registratierechten”