Successierechten op belegging en spaarrekening

josi
Topic Starter
Berichten: 551

Successierechten op belegging en spaarrekening

#1 , 09 jul 2009 12:49

Beste,
Ik ben enig kind en mijn moeder is hertrouwd met scheiding van goederen.Daar ze op leeftijd is zou ze me graag beschermen tegen het betalen van veel successierechten.
Mijn moeder heeft een belegging(Tak 21) die vervalt in 2010 en volgens de bankdirecteur zou ik daar geen successierechten moeten op betalen indien er haar iets moest overkomen.
Ook heeft ze een spaarrekening die ze op mijn naam wil zetten(ze zou wel volmacht hebben)
We zijn bij dezelfde bankinstelling.
Is dit volgens U in orde dan of heeft U betere voorstellen?
Vriendelijk bedankt.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 9914
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 09 jul 2009 14:42

Uw bankdirecteur zegt dat U geen successierechten zou moeten betalen op de belegging van uw moeder. Leg dat eens uit , want dat ken ik nog niet.
Indien het om een verzekering gaat , en die wordt uitbetaald na het overlijden van uw moeder , betaal jij zeker en vast successierecchten.
Waarop baseert uw bankdirecteur zich???
Het kan zelfs zijn dat de echtgenoot van uw moeder enog het vruchtgebruik bekomt van alle beleggingen.
Alle ander vormen van overdracht , ook het op uw naam zetten van de spaarrekening , zijn de facto ' schenkingen'. Indien uw moeder overlijdt binnen de drie jaar na die schenking , moet je in principe nog successierechten betalen.

Indien jij zelf getrouwd bent , raad ik aan niets zo maar te doen , want anders kunnen die gelden aanzien worden als gemeenschappelijk van U beiden. Omdat er niet kan bewezen worden dat U die gelden van uw moeder hebt ontvangen.


Spreek eens met een specialist in de bank.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

josi
Topic Starter
Berichten: 551

#3 , 09 jul 2009 17:07

Bedankt Wanton om je uitleg.Ik vermoedde al zoiets maar haar bankdirecteur die tevens specialist is in zulke zaken verzekerde haar dit!!
Begrijp niet goed waarom hij dan zo'n dingen verteld!!
Ik ben niet gehuwd dus het komt alleen mij toe.
Misschien krijg ik hier op dit forum nog wel bijkomende raad.
Mvg

Reclame

wanton
Berichten: 9914
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#4 , 09 jul 2009 18:31

Ik heb niet gezegd dat die bankdirecteur leugens vertelt , maar ik ken zo iets niet. Ik kom toch ook uit de financiële sector.
Indien alles op een officiële en wettelijke wijze verloopt , kan het volgens mij moeilijk en zal jij successierechten betalen.

Ik ben ooit door een koppel , met één kind , een beetje onder druk gezet. Zij wensten van mij de belofte dat , indien één van hen of beiden samen onverwacht , vb. in een ongeluk , zouden sterven ,ik de overlevende en/of het kind al hun tegoeden zou overhandigen zodat zij geen successierechten zouden moeten betalen. Ik heb geweigerd.
Ten eerste , het is een onwettige actie , met mogelijk negatieve gevolgen. Ook wenste ik mijn collega's niet voor een voldongen feit te stellen.
Bovendien is het tegenwoordig ook niet meer zo gemakkelijk : de banken moeten de saldo's meedelen op de dag van overlijden om 00.00 u. Vroeger was dat 24.00 u , en kon er (soms) nog iets geregeld worden.

Dus , as het effe kan : hoe gaat die directeur dat doen?
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

chrisd
Berichten: 179

#5 , 11 jul 2009 06:39

Bedankt Wanton om je uitleg.Ik vermoedde al zoiets maar haar bankdirecteur die tevens specialist is in zulke zaken verzekerde haar dit!!
Begrijp niet goed waarom hij dan zo'n dingen verteld!!
Ik ben niet gehuwd dus het komt alleen mij toe.
Misschien krijg ik hier op dit forum nog wel bijkomende raad.
Mvg
Samen met moeder bij die persoon toelichting gaan vragen??

Creatief
Berichten: 2513

#6 , 11 jul 2009 18:23

Deze tak 21-verzekering telt wel mee voor het berekenen van de successierechten. Hier mag je zeker van zijn.

Indien de tak 21-verzekering 8 jaar bestaat, betaal je hier geen gewone taksen meer op bij vervroegde afsluiting, maar wel successierechten.

Bij een tak 21-verzekering betaal je uitstaptaksen of kosten indien deze < dan 8 jaar bestaat.

Indien het contract ouder dan 8 jaar + 1 dag is, betaal je er geen uitstaptaksen meer op of zéér weinig, iets van niets.

Stapt uw moeder vroeger uit, dan betaalt je moeder of de erfgenaam 15 procent roerende voorheffing op de interesten.

jefke007
Berichten: 1816

#7 , 12 jul 2009 13:21

Zou het kunnen dat het misverstand misschien berust op het feit dat er mogelijk voor tak-23 beleggingen ( in tegenstelling tot tak21 ) er wel vrijstelling successierechten zijn, als het overlijden na meer dan 3 jaar na de aanvang van het verzekeringscontract heeft plaatsgevonden
( althans daar bestaat toch literatuur over ).

Het grondwettelijk hof heeft wel een andere toepassing van tak 23 vorig jaar ongrondwettelijk verklaard : namelijk het onterven van reservatieve erfgenamen via tak 23

Creatief
Berichten: 2513

#8 , 12 jul 2009 14:59

Als de tak 21-verzekering of de tak 23- verzekering of misschien al tak 26-verzekering bestaat op de dag van het overlijdenn, wordt zowel de 21,23 of 26-tak verzekering in rekening gebracht voor de successierechten.

Het contract loopt nog tot 2010 en zal vermoedelijk nog verder blijven lopen. Het contract loopt ten einde in het jaar 2010. Indien het contract meer dan 8 jaar + 1 dag bestaat, dan moeten er geen uitstapkosten betaald worden. Indien de moeder komt te overlijden wanneer het contract nog bestaat, dan worden er in alle gevallen "successierechten" betaald.

Indien het contract gelinkt is met een overlijdensdekking, dan worden er, naar mijn vermoeden enkel successierechten geheven op de betaalde premies en niet met de uit te keren overlijdenskapitaal.

De moeder kan wel ook een spaarrekening op het kind zijn naam openen, waarbij ze zelf een volmacht behoudt. Dat kapitaal dat op die spaarrekening gestort of overgeschreven wordt, heeft steeds een herkomst. Indien de spaarrekening langer heeft bestaan dan 3 jaar voor het overlijden, dan moeten hier geen succesiierechten op betaald worden.
Wanneer moeder vandaag bijvoorbeeld een spaarrekening opent op naam van het kind en moeder overlijdt mogelijk het volgend jaar, dan kan de fiscus wel teruggaan in de tijd, namelijk 3 jaar voor het overlijden. Wanneer de moeder een begoede dame was en de registratie vindt bij het overlijden te weinig geld terug bij de aangifte van de nalatenschap, dan hebben ze wel het recht om al de rekeningen na te pluizen van moeder.

Ik zou eerder voorstellen dat je moeder een notariële schenking doet. Hier betaal je maar 3 % op. Bij de dood van je moeder worden hier geen successierechten meer op betaald.

Een bankgift is natuurlijk ook goed, maar hier heb je het risico dat wanneer de moeder binnen de 3 jaar komt te overlijden, dat de registratie deze bankgiften achterhaalt! Hier bestaat wel de mogelijkheid dat je snel naar de notaris loopt en melding maakt van die bankgift, zodanig dat je maar 3 % op betaalt, maar dan moet je er wel denken dit te doen of ... rustig afwachten of de registratie geen opvragingen van bankverrichtingen doet.

jefke007
Berichten: 1816

#9 , 12 jul 2009 16:47

Mogelijk bedoelde die bankdirecteur een TAK2x verzekering GEKOPPELD met een overlijdenskapitaal en zit er toch ergens een grond van waarheid in.

Terug naar “Successie- & Registratierechten”