Nalatenschap: bedragen passief correct?

Michel999
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

Nalatenschap: bedragen passief correct?

#1 , 05 apr 2021 19:07

Nalatenschap kwam open te staan in maart 2016. Man-vrouw waren gehuwd met gemeenschap van goederen. Op het moment van overlijden was er geen onvermogen.
In het voorstel tot definitieve verdeling blijven er een aantal onduidelijkheden openstaan.

Passief:
Aanslagbiljetten gemeentebelasting en onroerende voorheffing betreffende de periode voor het overlijden, maar ontvangen na het overlijden, worden in passief opgenomen. Idem voor personenbelasting inkomsten 2014, aanslagjaar 2015
=> vallen deze kosten niet ten laste van de vruchtgebruiker ipv de nalatenschap?
Volgens de notaris is door de datum van ontvangst de kost voor de nalatenschap.

Ook een vordering tvv. de weduwe igv. ontvangen gelden in 2012 uit nalatenschap moeder wordt in passief opgenomen
=> Is de regel niet dat alle gelden op de gemeenschappelijke rekening binnen de nalatenschap vallen en daar niet uit getrokken kunnen worden?

De kosten en erelonen voor de opmaak en van de aangifte van nalatenschap verschillen behoorlijk tussen de 2 partijen: 600 eur verschil voor afhandeling door 2 notariskantoren die kort nadien bovendien fuseerden. Ik dacht dat notarissen vaste tarieven hanteren...?

Alvast bedankt voor jullie inzichten.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Thomas Morus
Berichten: 5926
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#2 , 05 apr 2021 19:25

Het passief IS een deel van de nalatenschap. Alvorens ook maar iets te verdelen moet men de netto-nalatenschap bepalen. Notaris heeft juist geantwoord.

Uw tweede vraag begrijp ik niet.volledig. Het is alleszins mogelijk dat de gemeenschap een schuld heeft aan één van de echtgenoten.

Erelonen liggen vast, maar niet de kosten, die kunnen variëren.
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

Gaby P
Berichten: 401
Juridisch actief: Nee

#3 , 05 apr 2021 19:40

Brrrr
U maakt geen enkel verschil tussen passief van het gemeenschappelijk vermogen; en passief van de nalatenschap.
En eigenlijk maakt u zelfs een omeletje van het gemeenschappelijk vermogen en de nalatenschap ook gekruid met een vergoedingsrekening.

Wie is er eigenlijk dood?
En wie kan de "vruchtgebruiker van de nalatenschap" zijn?

Er is véél meer uitleg nodig om aan de vragen toe te komen.

Reclame

Michel999
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#4 , 07 apr 2021 16:18

Ik probeer te verduidelijken...
Bij de berekening van de fictieve massa worden aanslagbiljetten gemeentebelasting uit periode van voor het overlijden maar ontvangen na het overlijden verrekend uit de beschikbare tegoeden in de nalatenschap. Vraag: vallen deze kosten, die werden voorgeschoten door de weduwe-vruchtgebruiker, niet volledig ten laste van de weduwe-vruchtgebruiker?
Idem voor de onroerende voorheffing van gezinswoning en andere woningen uit de nalatenschap?
Ook de personenbelasting (inkomsten 2014, aanslagjaar 2016 en dus uit periode dat overleden echtgenoot nog leefde) wordt als schuld (passief) bestempeld die afhangt van het gemeenschappelijk vermogen. Valt deze kost ook niet uitsluitend ten laste van de weduwe-vruchtgebruiker?

Daarnaast wordt bij het samenstellen van de fictieve massa een vordering op het gemeenschappelijk vermogen opgenomen tvv. de weduwe igv. ontvangen gelden in 2012 uit nalatenschap van de moeder van weduwe-vruchtgebruiker, "omwille van investeringen met eigen gelden in het gemeenschappelijk vermogen".
=> Is de regel niet dat alle gelden op de gemeenschappelijke rekening ontvangen tot de nalatenschap behoren en daar niet uit getrokken kunnen worden tvv. weduwe, of zie ik dat verkeerd?

Terug naar “Successie- & Registratierechten”