KINDEREN nog ten laste van hun moeder na overlijden vader ? Uitkering vergoeding levensverzekering een bestaansmiddel ??

Pistons
Topic Starter
Berichten: 60
Juridisch actief: Nee

KINDEREN nog ten laste van hun moeder na overlijden vader ? Uitkering vergoeding levensverzekering een bestaansmiddel ??

#1 , 06 feb 2021 18:53

Een minderjarig kind en nog andere studerende kinderen krijgen ingevolge het onverwacht en vroegtijdig overlijden van hun vader elk een gelijk deel in een levensverzekering destijds aangegaan door wijlen hun vader.

De fiscus beweert nu dat de langstlevende echtgenote haar kinderen NIET ten laste kan nemen omdat al die kinderen elk een EENMALIGE uitkering van de levensverzekeringsmaatschappij hebben ontvangen in het jaar van overlijden (jaar 2019).

Heeft de fiscus het hier wel bij het rechte eind ???
Wordt de EENMALIGE UITKERING van een vergoeding voortvloeiend uit een levensverzekering van hun overleden vader zogezegd als een "BESTAANSMIDDEL" beschouwd ???

Bedankt voor alle nuttige tips in deze wel zeer schrijnende toestand !

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Sirkii
Berichten: 5396

#2 , 06 feb 2021 19:16

Blijkbaar erkent de fiscus dat de uitkeringen successievrij zijn doch de consequentie is dat die kinderen meer “verdienden” dan de minima,om ten laste te zijn en kindergeld te trekken. Mogelijks roert dus ook de kinderbijslag zich om dezelfde reden.

Je kan niet willen géén successie betalen en alle andere voordelen behouden. Je kan dat wel willen maar zo werkt het nu eenmaal niet ;-(

Reactie onder voorbehoud omdat niet alle info gegeven werd (grootte van bedragen etc)

Pistons
Topic Starter
Berichten: 60
Juridisch actief: Nee

#3 , 06 feb 2021 19:50

Het gaat hier om een EENmalige en gelijke uitkering van ongeveer € 7.000 per (studerend) kind, waarvan nog een kind minderjarig is. De uitkering aan deze laatste, is zelfs geblokkeerd omwille van "minderjarigheid".

De door alle kinderen gelijkmatig genoten vergoedingen of uitkeringen vanwege de levensverzekeringsmaatschappij werden in de Vlaamse aangifte van nalatenschap SPONTAAN opgenomen en hierop werd de Vlaamse indirecte erfbelasting reeds tijdig betaald in 2019 (jaar van overlijden) bij de Vlaamse belastingdienst in Aalst.

De federale fiscus (= Federale Overheidsdienst Financiën - personenbelasting) doet of deed geen enkele uitspraak omtrent Vlaamse successiebelasting, voortaan erfbelasting genoemd.

Er deed zich geen enkel probleem of discussie voor met betrekking tot de kinderbijslagen aan de echtgenote.

Beste dank voor uw aller inzichten !

Reclame

Marcus Aurelius
Berichten: 3814
Juridisch actief: Nee

#4 , 06 feb 2021 20:22

https://www.jubel.be/dossier-levensverz ... 20vader%20(verzekeringnemer,volledig%20belast%20in%20de%20erfbelasting.
------------------------------------------------------------------------
wat baat kaars en bril, als de uil niet zien en lezen wil.

Terug naar “Successie- & Registratierechten”