Fictiebepalingen

Chanthelma
Topic Starter
Berichten: 98

Fictiebepalingen

#1 , 07 jul 2019 00:06

Beste
Er is een opengevallen nalatenschap.
Stiefmoeder en 2 kinderen zijn erfgerechtigd.
De 2 kinderen verwerpen onmiddellijk. De kinderen hebben in de periode van 3 jaar voor het overlijden de volledige inboedel verhuist. De gezinswoning werd verkocht en het koppel verhuisde naar een bemeubeld appartement van de echtgenote (eigen aan echtgenote).

Echtgenote, gehuwd met zuivere scheiding van goederen en totaal niet op de hoogte van het financiële aspect van overleden echtgenoot houdt haar optiekeuze nalatenschap nog in beraad.

Ondertussen is er een schuldvordering van een bankinstelling tov de overledene. Schuld werd door echtgenoot aangegaan vóór het huwelijk en echtgenote was hier niet van op de hoogte.

Gezien de echtgenote nog geen beslissing nam inzake de optiekeuze en de kinderen reeds hebben verworpen wordt zij gedagvaard door de bankinstelling.

Zij zal een standpunt moeten innemen aangaande de optiekeuze. Indien zij aanvaardt onder boedelbeschrijving riskeert zij de successie te moeten betalen op de schenking inboedel (polis inboedel : 600.000 €) -> fictiebepaling. Niettegenstaande heeft zij een schrijven van de kinderen waarin zij verklaren dat ze de inboedel hebben verhuisd.

Fictiebepalingen: indien een erfgerechtigde verwerpt maar tijdens de periode van 3 jaar voor het overlijden een schenking heeft ontvangen en dit kan worden aangetoond, moeten zij dan de successie hierop betalen of blijft het de erfgerechtigde die de nalatenschap heeft aanvaardt onder boedelbeschrijving?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#2 , 07 jul 2019 00:21

1. Stiefmoeder zal voor zichzelf moeten beslissen.
2. Alle schenkingen die dateren van minder dan drie jaar voor het overlijden vallen in de erfenis.
3. De bank kan beslag laten leggen op de schenking omdat de overledene zich opzettelijk verarmd heeft. Door toepassing van de Pauliaanse vordering kan de bank zich rechtstreeks richten tot de begunstigden van de schenking.
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

Chanthelma
Topic Starter
Berichten: 98

#3 , 07 jul 2019 01:20

Beste
Dank voor uw antwoord.
1/ gezien de echtgenote niet op de hoogte is van het financiële en het dus mogelijk is dat er nog lijken uit de kast kunnen vallen is het waarschijnlijk beter om te verwerpen.

Wat met de fictiebepaling op de schenking?
Wie betaalt de successie op de geschonken goederen? De begiftigde, ook al heeft die verworpen?
De fictie beoogt alle schenkingen ongeacht hun vorm, begunstigde of voorwerp. Eénmaal het bewijs van de schenking door de administratie bewezen is en alle toepassingsvoorwaarden vervuld zijn, worden de goederen geacht een deel uit te maken van de nalatenschap.
Bijgevolg zijn hierop door de erfgenamen en legatarissen successierechten verschuldigd en hebben ze een verhaalrecht op de begiftigden.
2de lid van de fictie: bewijs leveren begiftigde. Dit leidt tot het direct heffen van het successierecht in hoofde van die persoon over de waarde van de geschonken goederen en tegen het tarief dat van toepassing is volgens de graad van verwantschap.
Is het dan zo dat, ook al heeft de erfgerechtigde verworpen, hij de successie op de aan hem geschonken goederen binnen de termijn van 3 jaar rechtstreeks zal betalen aan de Administrie?

Reclame

asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#4 , 07 jul 2019 12:04

"De begiftigde, ook al heeft die verworpen?"

Jazeker. Anders zou het zeer simpel zijn om geen erfrechten te moeten betalen!
Eerst de activa schenken aan de erfgenaam (zonder betaling schenkingsrechten) en dan bij overlijden de erfenis (passiva) verwerpen.
Toch duidelijk dat die vlieger niet opgaat? De tollenaars zijn "niet van gisteren". En waarschijnlijk de schuldeisers ook niet.
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

wanton
Berichten: 9891
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#5 , 07 jul 2019 13:34

Het huis is verkocht binnen de drie jaar voor het overlijden. Het bedrag van de verkoop moet alleszins worden verantwoord. Als niet kan worden uitgelegd wat met dat geld is gebeurd, voor zover het er niet meer is, zullen de wettelijke erfgenamen toch verplicht worden de nodige erfbelasting te betalen. Er wordt verondersteld dat zij dat geld hebben ontvangen. Hun weigering van de erfenis blijft dan zonder gevolg , want ze hebben die al ontvangen.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Chanthelma
Topic Starter
Berichten: 98

#6 , 07 jul 2019 22:31

Beste Wanton
De verdeling van het huis is gebeurd via een schenking. Daar zijn schenkingsrechten op betaald en alles werd correct uitgevoerd. Dus daarop zijn er geen fictiebepalingen.
Bedankt voor uw bericht.
Vriendelijke groeten

Chanthelma
Topic Starter
Berichten: 98

#7 , 08 jul 2019 21:02

Ik heb nog 1 vraag.
Ik heb gelezen dat ten laatste 1 maand na overlijden van de erflater, de verzekeringsmaatschappijen de meldingsplicht hebben om, indien er een brandpolis en verzekering alle risico’s is op naam van de overledene, dit door te geven aan de administratie.
Zijn dit dan enkel de lopende polissen? En wat indien er geen meer was?

wanton
Berichten: 9891
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#8 , 09 jul 2019 10:38

U moet ergens op de aangifte pag. 20 vermelden welke verzekeringspolissen er zijn, op naam van de overledene, die roerende goederen verzekeren. Dit gaat dan meestal over de brand- en diefstalverzekering voor de inboedel. U vermeldt de naam van de maatschappij, de polisnummer en de verzekerde waarde.
Indien er geen zijn verzekering is, duid u dat daar ook aan. Dit is meestal zo als de overledene in een rusthuis verbleef.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Chanthelma
Topic Starter
Berichten: 98

#9 , 09 jul 2019 16:45

Bedankt Wanton.
Mvg

Terug naar “Successie- & Registratierechten”