NE RV en plaatsvervanger

SomTingWong
Topic Starter
Berichten: 128

NE RV en plaatsvervanger

#1 , 09 mar 2023 11:21

Na het overlijden van mijn vader (gehuwd onder huwelijkscontract met keuzebeding) hebben de kinderen de naakte eigendom geërfd op roerend vermogen. De LLE het vruchtgebruik op dit roerend vermogen. Deze gelden staan na 1 jaar nog steeds op de rekening op naam van de LLE. Om dubbele belasting te vermijden moet dit op een rekening gezet worden op naam van de kinderen. Mijn vraag: moet dit een gemeenschappelijke rekening zijn met LLE en al de kinderen. Of mag elk kind een gemeenschappelijke rekening openen bij zijn eigen bank samen met LLE zonder wederzijdse volmacht van het door het kind zijn geërfde gedeelte? De intresten zouden dan uiteraard gestort worden op de rekening van LLE.

Bijkomende vraag: hoe kan deze naakte eigendom van RV op de meest fiscaalvriendelijke manier overdragen naar mijn enig kind. De bankier van LLE spreekt van de mogelijkheid dat mijn enig kind als plaatsvervanger kan optreden. Echter bij mijn weten zou een plaatsvervanger maar kunnen optreden als de erfenis verworpen is geweest.

bedankt!

bullgod
Berichten: 77
Juridisch actief: Nee

#2 , 09 mar 2023 14:49

ik heb geen idee wat keuzebeding inhoudt.

maar het lijkt mij dat bij creatie van gemeenschappelijke rekeningen waar LLE telkens deelgenoot van is, de fiscus deze aandelen van LLE bij overlijden van LLE evengoed als bezittingen van LLE zal aanzien.
denk niet dat dat dubbele belasting kan vermijden.
Prietpraat is des duivels oorkussen.

Thomas Morus
Berichten: 5515
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#3 , 09 mar 2023 15:57

Aan TS:

- de term gemeenschappelijke rekening dekt in dit geval de lading niet; wat u bedoelt is een rekening met splitsing NE en VG; Bij overlijden van de VG worden de NE's volle eigenaar en zijn er GEEN erfenisrechten verschuldigd
- andere optie is alles te verdelen, waarde vruchtgebruik uitbetalen aan VG en saldo verdelen onder erfgenamen
- binnen het jaar na het openvallen van de erfenis kunt u de erfenis of een deel ervan -zonder nog eens erfenisrechten te betalen- doorschuiven naar uw kind;
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

Reclame

wanton
Berichten: 9751
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#4 , 11 mar 2023 13:54

De normale wettelijk voorziene werkwijze is = kapitaal op een geblokkeerde rekening op naam van elke erfgenaam-blote eigenaar (1 titularis) , met vergoeding van de intresten aan de vruchtgebruiker. Elke deftige bank kan dit opmaken tegenwoordig.
De BE kan evenwel dit geld niet gebruiken zolang de VG leeft. ER is dus de mogelijkheid, zoals reeds gezegd, om op basis van wettelijke barema's de directe verdeling te doen in één keer.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Sirkii
Berichten: 5020

#5 , 12 mar 2023 18:50

Banken noemen dit een “nalatenschapsrekening”. Wij hebben er zo een bij de bank met het appeltje.

Terug naar “Successie- & Registratierechten”