Ontslagvergoeding ook in de nalatenschap?

ALOIS222
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Ontslagvergoeding ook in de nalatenschap?

#1 , 18 mei 2020 22:36

Eind januari heeft mijn werkgever de arbeidsovereenkomst stopgezet wegens een reorganisatie. Omdat ik bijna 20 jaar in dienst was, heb ik een opzeggingsvergoeding gekregen die meteen is uitbetaald geweest. Met deze vergoeding zou ik 18 maanden moeten kunnen overbruggen. Gedurende deze periode heb ik dan ook geen recht op een werkloosheidsuitkering.
Vorige maand (april) sloeg het noodlot toe en is mijn echtgenote geheel onverwacht overleden.

Nu blijkt dat de opzeggingsvergoeding mee in de nalatenschap terecht komt... (getrouwd onder het wettelijk stelsel). Hierop moeten bijgevolg successierechten betaald worden, maar eveneens wordt een gedeelte van het geld ook toegewezen aan mijn minderjarige kinderen, waardoor het geld geblokkeerd wordt en ik bijgevolg ook een gedeelte van mijn inkomen (ontslagvergoeding) verlies. Is dit wel correct?

Sirkii
Berichten: 3870

#2 , 19 mei 2020 12:19

Allereerst m n deelneming.

k Veronderstel dat de successie door een notaris afgehandeld wordt. Hij baseert zich op de fiscale fiches die de banken aanleverden en je banken weten niet dat een deel van je roerend bezit een ontslagvergoeding is. Ben t niet zeker maar k zou denktaris er op wijzen dat er nog zo n 15 maanden toekomstig salaris is (resterende looptijd opzegperiode) waarop volgens “mij” geen successie op verschuldigd is. Ben niet 100% zeker dat dit ok is voor de fiscus doch je notaris weet dit ongetwijfeld.

Reclame

Terug naar “Successie- & Registratierechten”