Erfenis met erfgenamen in eerste lijn en derde lijn.

Freja
Topic Starter
Berichten: 3

Erfenis met erfgenamen in eerste lijn en derde lijn.

#1 , 11 dec 2007 00:01

Hallo,
Twee jaar geleden is mijn schoonvader overleden. Hij heeft een onroerend goed nagelaten onder 5 personen in eerste lijn en 1 persoon in derde lijn (een wildvreemde, waarvoor hij een testament had opgemaakt).
Alhoewel heel de erfenis in proces licht, hebben wij toch reeds successierechten moeten betalen. Alle personen in eerste lijn hebben deze betaald. Tot onze verrassing kregen wij onlangs van onze notaris te horen dat de staat beslag op het onroerend goed gelegd heeft omdat de ongekende erfgenaam zijn successierechten niet betaald heeft.
Kan dit? 5 personen hebben wel betaald, 1 niet, kan deze beslagname niet omgebogen worden naar het eigendom van deze onbekende?
Kunnen wij te weten komen of deze persoon zelf eigenaar is van een onroerend goed en hoe?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wolf2
Berichten: 2071

#2 , 11 dec 2007 22:15

Wellicht heeft hij bij testament de 'vreemde' aangesteld als bijzonder legataris (aangezien uw man als kind een reservatair erfgenaam is).

Het voordeel van een bijzonder legataris (BL) is dat hij niet moet meebetalen in het passief (de begrafeniskosten, ziektekosten, andere facturen van de overledene).
Hij moet zelfs geen aangifte indienen.
Hij moet wel successierechten (SR) betalen op zijn deel.

De staat wacht niet op het einde van een proces om SR te vorderen. Enkel als de uitspraak van het proces iets verandert aan de "normale" toestand die bestond bij het overlijden, zal er een herberekening gebeuren na een nieuwe aangifte.

Als de BL niet vrijwillig betaalt, zal de ontvanger de gewone erfgenamen aanspreken en die moeten dan betalen voor de BL (nadien mogen ze hun geld terugeisen van de BL).

Ik neem aan dat de ontvanger hypotheek heeft gevestigd op het onroerend goed (en geen beslag). Die hypotheek is een waarborg dat er betaald zal worden.

Waarom is die erfgenaam een onbekende? Bedoelt U dat U hem niet kent?

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 12 dec 2007 11:19

“Art.70.De erfgenamen, legatarissen en begiftigden zijn tegenover de Staat aansprakelijk voor de rechten van successie of van overgang bij het overlijden en voor de interesten, ieder voor het door hem verkregene...”(Wetboek Successierechten 31 maart 1936).

‘ieder voor het door hem verkregene’ houdt in dat u niet aansprakelijk bent voor de door de wildvreemde verschuldigde successierechten.

Dit belet de Fiscus evenwel niet beslag te leggen op een onroerend goed waarvan die wildvreemde in onverdeeldheid medeeigenaar is.

'De hoven en rechtbanken beschikken bij revindicatie van in beslag genomen meubelen over een zo ruim mogelijke beoordelingsbevoegdheid ter waardering van de bewijskracht van de documenten die hen worden voorgelegd.Het is aan de eiser om te bewijzen dat hij het huisraad van de gemeenschappelijke woning met eigen geld heeft betaald,zonder deelneming van de beslagene.Doet hij dit niet dan zijn de in beslag genomen voorwerpen onverdeelde goederen,die in beslag kunnen worden genomen,maar waarvan een gedwongen tegeldemaking slechts mogelijk is na de verdeling waartoe de meest gerede partij moet doen overgaan.’(Luik 10 november 1994,J.L.M.B. 1995,577).

Ook hier kan de Fiscus gerechtelijk tot verdeling doen overgaan,wat tot openbare verkoping zal leiden.

Ga volledigheidshalve naar http://www.fisconet.fgov.be/

Reclame

Terug naar “Successie- & Registratierechten”