Erfstaat gerechterlijke (burgerrecht) verdeling

Leyen
Topic Starter
Berichten: 81

Erfstaat gerechterlijke (burgerrecht) verdeling

#1 , 11 dec 2018 15:18

Na ongeveer 10 jaar wordt de eerste versie van de finale erfstaat opgemaakt en doorgegeven door de notaris in een erfenisgeschil aanhangig voor de burgerlijke rechtbank sinds 2008 met eerste ouder overleden 2006 en tweede ouder 2012.

De eiser stelt zich nu de volgende vraag;

Tegenpartij eist een som terug waar geen enkele overschrijving noch bewijs van bestaat aan de eiser, de notaris neemt dit op in de erfstaat en vraagt aan de erfgenamen of er volmachten waren ?

Ongeveer 40 jaar geleden zijn er problemen in het gezin geweest ivm geld en leningen en hier kwam een zaak van die slecht afliep en er werden correctionele straffen uitgesproken. Zo een 60+ mensen waren betrokkken in deze fraudezaak. Een erfgenaam was zelfs nog minderjarig. Tegenpartij weerom vraagt dit op te nemen in de erfstaat en vraagt aan eiser een gigantische som terug zonder enig bewijs van betaling, grootte som enz enz en de notaris neemt dit op in de erfstaat en vraagt bewijzen. Meer nog er wordt een verwijzing gemaakt naar leefgeld. De kinderen verschillen in leeftijd tot 10 jaar. Maw dient er nu een erfgenaam toen kind mogelijk een deel van zijn opvoeding terug te betalen ?

Net voor de opmaak erfstaat beaamt plots (jaren na eedaflegging voor meineed) dat een erfgenaam uit de tegenpartij dat de erfenis +/- 30 jaar geleden geregeld werd ivm onroerende goederen, het deel waarvan schenkingsbewijzen bestaan zwart op wit

Eiser vroeg uitreksels kadaster op ivm een onterving van gronden door de overheid en om een overzicht te krijgen en moest zo maar even 10 maand aandringen ?

Wie kan hier een commentaar op geven ? Dit gaat al het begrip te boven !
:idea:

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
roharro
Berichten: 13439
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#2 , 11 dec 2018 17:43

Zonder het dossier te kennen gaat niemand daar iets zinnigs kunnen over zeggen.
Wat bedoelt u met een 'onterving van gronden door de overheid"?
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

Leyen
Topic Starter
Berichten: 81

#3 , 11 dec 2018 19:34

40 jaar geleden onterfde de staat een stuk grond om een elektriciteitspiloon op te zetten.
Hiervoor werd een fiks bedrag voor neergeteld en procedure verliep toen blijkbaar correct uit de bekomen stukken op te maken. Tegenpartij meldt dat ouders "niets" bezaten.

Anders gesteld ivm andere vraag ivm fraude; kan er zo maar een correctionele en afgesloten zaak van 40 jaar geleden terug geopend worden en mee verrekend in een erfenis ?
:idea:

Reclame

roharro
Berichten: 13439
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#4 , 11 dec 2018 19:41

De Staat onterft niet, die onteigent.

Een correctionele zaak verrekenen in een erfenis, daar kan ik me niets bij voorstellen.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”