Sociale bijdrage zelfstandige bijberoep

Minoes4kids
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

Sociale bijdrage zelfstandige bijberoep

#1 , 8 maand 2 weken geleden (06 nov 2018 23:30)

Beste,

Momenteen geniet ik van de vrijstellingsregeling op de sociale bijdrage omdat ik onder het bedrag van 1499.14 euro gebleven ben.
Mijn zaakje draait beter en beter, Indien ik verwacht om in 2019 bijvoorbeeld 2900 euro omzet te hebben uit mijn bijberoep.

Hoe moet ik dat dan zien op gebied van sociale bijdrage?
Ik vind minimum bedragen van €79 die betaald kunnen worden, en dan naast € 3000 staat € 158 bijdrage.
Moet daaruit opmaken dat ik tot 2999 euro enkel die € 79 per kwartaal betaal?
Of wordt het procentueel berekend?

En ben ik juist als ik pas in 2022 die bijdrage daadwerkelijk betaal voor 2019? En dit dan uit mijn potje genomen word dat ik nu reeds op voorhand al betaal? Indien ik toch niet meer zal verdienen, krijg ik dit dan terug? En indien ik meer zal verdienen, moet ik dan bijbetalen?

Hopelijk kan iemand me een klaar antwoord geven,
Want ik zie door de bomen het bos even niet meer...

Alvast bedankt,
Jessica

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel direct met een specialist op het nummer 0904 69 400 voor een eerste antwoord op uw vraag.
berenod
Berichten: 843

#2 , 8 maand 2 weken geleden (07 nov 2018 08:04)

Inderdaad, klopt allemaal.

Nu betaal je "voorlopige" bijdragen. Minimum 79€.
Drie jaar later, wanneer de sociale zekerheid alle details van je inkomsten 2019 heeft verkregen van de FOD financiën gaat men je definitieve bijdrage kunnen berekenen (20.5% van je beroepsinkomen), wat je reeds betaald hebt trekt men er van af en moet je dan bijbetalen, of indien je teveel betaald hebt trek je het teveel betaalde terug.
In uw geval, moesten we met 2900€ rekening houden, dan zou je net geen 600€ moeten betalen, je hebt reeds 4 kwartalen 79€ (dus 316€) betaald, je zal dus net geen 300€ moeten bijbetalen.

Wel even duidelijk, het is niet de omzet maar uw netto belastbaar inkomen, dus uw omzet min al uw toelaatbare onkosten/aankopen die tellen als basis om je sociale bijdragen te berekenen.

Dit is trouwens de reden van die drie jaar vertraging, de sociale zekerheid volgt de FOD financiën wat betreft aanvaardbare onkosten en dergelijke, dus in principe weten ze na 3 jaar zeker dat alle onkosten die je hebt ingegeven wel degelijk aanvaard zijn door de FOD financiën!

Indien u liever niet het risico loopt van na drie jaar een (te grote) factuur te moeten bijbetalen, kan u altijd uw sociaal secretariaat contacteren, en hen meedelen dat je verwacht meer om te zetten, en dat je graag voorlopige bijdragen wil betalen gebaseerd op uw eigen verwachtte omzet.
Zoals gezegd, moest je omzet dan toch wat zwakker zijn dan verwacht trek je het teveel betaalde terug, je moet er alleen drie jaar achter wachten!

denlowie
Berichten: 13886
Juridisch actief: Nee

#3 , 8 maand 2 weken geleden (07 nov 2018 08:57)

Uit ervaring weet ik dat terug betalen als je te weinig verdient heeft bijna nooit gebeurt, bij bijberoepers gaat wel op in kosten.
Ze werken daar ook niet gratis .
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Reclame

Minoes4kids
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#4 , 8 maand 2 weken geleden (07 nov 2018 09:22)

Oké bedankt dan zat ik wel in de juiste richting te denken.

Allemaal een beetje moeilijk omdat ik nog steeds twijfel of en hoe ik mijn bijberoep wil uitbreiden.

Op dit moment geef ik ook nog helemaal niks van mijn internet, electriciteit e.d in als onkosten, omdat ik hierdoor mijn winst erg laat zakken. Ik heb heel wat onkosten, aankoop van stoffen en materialen die ik wel ingeef..

Het is zo jammer dat als je iets meer wil verdienen je ook onmiddellijk die kosten van sociale bijdrage hebt waar je in principe geen enkel voordeel aan hebt als bijberoeper, enkel maar kosten...

Bedankt voor de info

denlowie
Berichten: 13886
Juridisch actief: Nee

#5 , 8 maand 2 weken geleden (07 nov 2018 09:35)

Het is zo jammer dat als je iets meer wil verdienen je ook onmiddellijk die kosten van sociale bijdrage hebt waar je in principe geen enkel voordeel aan hebt als bijberoeper, enkel maar kosten...
En vergeet ook niet, daar word ook nog wat belastingen op betaald !

Natuurlijk kan men elke sector niet vergelijken met elkaar, maar voor de meeste beroepers is het sop de kool niet waard.

In de vrije uren als flex-jober gaan werken is 100% netto geen sociaal gedoe en geen belastingen, en dit telt wel mee voor het latere pensioen , bij een bijberoeper niet !
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Minoes4kids
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#6 , 8 maand 2 weken geleden (07 nov 2018 09:54)

klopt inderdaad! Dan denk ik dat ik misschien toch nog maar wat onder de grens ga blijven hangen..

Bedankt!

Terug naar “Vennootschappen & Verenigingen”