Ik wil scheiding met EOT maar partner niet

Xanti68
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

Ik wil scheiding met EOT maar partner niet

#1 , 8 maand 3 weken geleden (30 okt 2018 22:25)

6 november heb ik afspraak bij notaris voor opstart EOT. Echtgenote wil niet scheiden en wil ook de gezamenlijk gekochte woonst niet verkopen.
Ik trek invaliditeit en kindergeld, zij verdient maar 600 euro (parttime) dus kan niet in haar onderhoud voorzien. Kan mij ook niet uitkopen. Ze kan wel voltijds gaan werken, er zijn geen medische redenen waarom niet. Heb 3 kinderen van 20, 19 en 15 jaar. Wat zijn mijn opties ?
Kan ik EOT opstarten bij notaris zonder dat zij erbij is ?

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel direct met een specialist op het nummer 0904 69 400 voor een eerste antwoord op uw vraag.
eylis
Berichten: 7543

#2 , 8 maand 3 weken geleden (31 okt 2018 08:28)

Nee, dan start u voor de rechtbank het EOO op: dat is de scheiding op éénzijdige vraag. Dan neemt u best een advocaat onder de arm. Maar vooraleer u dat opstart, kan u wel aan uw vrouw laten weten via een brief of mail wat haar opties zijn in het geval zij zich tegen een scheiding blijft verzetten. Ik som ze even kort op: een scheiding in overeenstemming (EOT) zal voor beiden het goedkoopste uitkomen (zo'n 100 euro, zonder de notariskosten) én kan zo goed als mogelijk de wensen van beiden ook respecteren. U kan een goede prijs voor uw huis bedingen of zelfs afspreken die in onverdeeldheid samen te blijven bezitten. Wat gebeurt er als u de scheiding moet inleiden: beiden moeten elk een advocaat nemen (en betalen) indien geen eensgezindheid over de woning. De rechter zet de gedwongen openbare verkoop in gang. Dan wordt het huis waarschijnlijk vér onder de prijs verkocht. Uw echtgenote zal geen partneralimentatie verkijgen omdat ze in principe full-time kan werken. Het minderjarige kind kan (als u dat wenst) in een 50/50 verblijfsregeling afwisselend bij beide ouders wonen. In dat geval zal er zeer waarschijnlijk geen kinderalimentatie (of toch zeer weinig) toegekend worden. enkel het samen delen van de biezondere kosten. De oudere kinderen studeren nog en zullen zelf kunnen kiezen bij welke ouder ze verblijven. Op basis van de salarissen wordt dan uitgerekend wie nog kineralimentaite zal krijgen via welke ouder. Het wordt moeilijk te voorspelen hoeveel dat zal zijn en voor wie, bezien de echtgenote uit vrije wil geen full-time job heeft. De advocaten zullen elk voor hun client proberen het onderste uit de kan te halen. Gezien de onenigheid én de complexiteit van dit scenario, kan dit tamelijk lang duren (6tal maanden) dan heb je elk zo'n 5000 euro ereloon aan de advocaat te betalen, een huis datonder de waarde verkocht is, en eenalimentatie/verblijfsregeling voor de kinderen waar geen van beiden erg gelukkig mee is. Vraag aan je vrouw of het misschien niet beter en geoekoper is om er samen met een bemiddelaar uit te geraken en een regeling op papier te zetten die voor beide partijen aanvaardbaar is.

Reclame

Terug naar “Echtscheiding”