Rechten na beëindiging relatie

olliebollie74
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

Rechten na beëindiging relatie

#1 , 17 sep 2018 10:02

Hallo, namens een vriendin heb ik de volgende vragen:
Zij is bijna 10 jaar in een relatie geweest en zij woonden feitelijk samen maar zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap. Hij is bij haar ingetrokken in een koophuis dat ze met degene ervoor gekocht had, en volledig op haar naam staat. Ook had ze met de man ervoor een kindje, die 6 maanden was toen de nieuwe vriend introk.
Nu wil het geval dat deze ex ontzettend moeilijk doet en dreigt niet te vertrekken uit de woning. Inmiddels is de breuk bijna 3 maanden geleden en is er constant ruzie. Waarom hij perse ruzie wil maken ipv verder met zijn leven is mij een raadsel maar doet in deze niet ter zake. De vraag is eigenlijk wat feitelijk zijn rechten zijn mbt het huis, omdat hij hier 9 jaar heeft gewoond en dus mee betaald aan de hypotheek, ook al staat er niets op zijn naam buiten een acte voor vruchtgebruik bij overlijden. (deze acte vervalt zodra ze niet meer op dit adres samenwonen)
Moet zij hem uitkopen, ookal was dit huis al haar eigendom voor ze elkaar kende?
En wat zijn zijn rechten mbt haar kindje, zijn stiefdochter, waar hij 9 jaar voor gezorgd heeft? De dochter wil hem graag blijven zien maar niet onder verplichting, en de moeder vind dat ook prima. Heeft hij aanspraak op gedeeld ouderschap of een vastgelegde omgangsregeling, al is hij niet de echte vader? De biologische vader is ook nog gewoon in beeld namelijk dus het kind wisselt iedere week van ouder. Het is geenszins de bedoeling deze man compleet uit te bannen maar als vrienden de boel op te lossen en goed te laten verlopen. Zij heeft zelfs voorgesteld en ingestemd om voor een nieuw koophuis voor hem, 10% in te tekenen zodat het voor hem veel makkelijker wordt een hypotheek te krijgen. Echter wordt dat steeds moeilijker naarmate de tijd vorderd en wordt het belangrijk om te weten wat er zal komen als dit niet lukt. Kan zij hem het huis uit zetten? In extreem geval bijvoorbeeld zelfs de sloten veranderen? Zijn spullen zou hij uiteraard allemaal mee krijgen of later kunnen ophalen. Het is niet de bedoeling deze man in de zeik te zetten maar het begint wel voor alle partijen steeds ondraaglijker te worden waardoor ook voor de kinderen (hij heeft ook een zoon met een andere vrouw) een slechte omgeving begint te ontstaan, en dus moet er iets gebeuren als hij niet vrijwillig vertrekt.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
olliebollie74
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#2 , 17 sep 2018 10:40

Nogmaals voor de duidelijkheid, alles in deze post is feitelijk. Er is niets wettelijk geregistreerd en er is geen contract tussen de 2.

basejumper
Berichten: 4619
Locatie: Diest

#3 , 18 sep 2018 10:25

Beste

hij heeft geen rechten op het huis gezien geen mede-eigenaar en ook geen huurovereenkomst.

Zie hier voor ook

viewtopic.php?t=25480


Hij heeft evenmin juridische rechten op het kind. beide ouders zijn in leven en zijn de enigen met een wettelijke band met het kind.


Of er een verrijking van haar vermogen heeft plaatsgevonden door zijn bijdrage in de afbetaling moet blijken en is een feitenkwestie. Voor zover die bijdrage niet veel afwijkt van een normaal huurbedrag (want als alleenstaande had hij ook moeten wonen) en van zijn aandeel in de nutskosten/huishoudkosten, is er weinig reden om er van uit te gaan dat zij zich verrijkt heeft.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Reclame

Franciscus
Berichten: 38596

#4 , 23 sep 2018 22:09

http://www.ikwilscheiden.be/samenwonend ... nwonenden/

Dame moet aan de man een AS sturen waarin ze hem twee maanden de tijd geeft om pand te verlaten.
Dan gaat ze naar vrederechter om zijn uitzetting te vragen.

Terug naar “Echtscheiding”