Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
PeVerb
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

Uitkering in het buitenland

#1 , 1 week 1 dag geleden (15 sep 2018 06:46)

Beste,

Ik heb een vraag met betrekking tot uitkering in het buitenland.

Voor mijn werk zal ik naar Spanje worden geëxpatrieerd. Mijn vrouw heeft een uitkering bij de mutualiteit omdat ze 66+ invaliditeit heeft.
Bovendien is ze gedekt onder de verzekering van mijn bedrijf, indien er zich gezondheidsproblemen zouden voordoen in Spanje.
Het gaat er hier echter over, om de maandelijkse uitkering niet te verliezen.

Hierbij heb ik volgende vragen.
- Als mijn vrouw gedomicilieerd blijft in België, kan zij dan meer dan 90 dagen per kalenderjaar bij mij in Spanje verblijven en blijven genieten van haar uitkering? Moet dit telkens opnieuw aangevraagd worden? Is er eventueel een uitzondering mogelijk?
- Als mijn vrouw niet gedomicilieerd is in België, maar bij mij in Spanje, kan zij dan uitkering genieten in Spanje?

Graag had ik uw advies hierbij gevraagd.

Met vriendelijke groeten,
Peter

Ghentian
Berichten: 47
Juridisch actief: Ja

#2 , 1 week 19 uur geleden (16 sep 2018 00:52)

PeVerb schreef:Beste,
- Als mijn vrouw gedomicilieerd blijft in België, kan zij dan meer dan 90 dagen per kalenderjaar bij mij in Spanje verblijven en blijven genieten van haar uitkering? Moet dit telkens opnieuw aangevraagd worden? Is er eventueel een uitzondering mogelijk?


In regel niet, tenzij specifieke voorwaarden voldaan zijn (zoals een ziekenhuisopname of indien een bloedverwant in opdracht van de Staat naar het buitenland moet). Uitzonderingen kunnen gemaakt worden door de bevoegde minister, maar doorgaans doet de administratie daar moeilijk over.

PeVerb schreef:- Als mijn vrouw niet gedomicilieerd is in België, maar bij mij in Spanje, kan zij dan uitkering genieten in Spanje?
Peter


Neen.

PeVerb
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#3 , 1 week 9 uur geleden (16 sep 2018 10:29)

Hoi Ghentian,

Bedankt voor je antwoord.

Als ik het goed heb begrepen, betekent dit dus, indien ik bij mijn vrouw in Spanje wil zijn, ze haar uitkering moet laten vallen.
Is hier echter geen andere mogelijkheid? Moeten de 90 dagen aangevraagd worden? Stout vraagje: Wat zijn de consequenties bij een niet-aanvraag?

Groeten,
PeVerb

Reclame

Franciscus
Berichten: 31650

#4 , 21 uur 35 minuten geleden (22 sep 2018 22:41)

Terugbetaling van de ontvangen vergoedingen + een fikse boete.
Laat iemand eens bij ziekenfonds navraag doen met een fictieve case.

jefke007
Berichten: 1376

#5 , 28 minuten 6 seconden geleden (23 sep 2018 19:48)

Bij verhuis binnen een land van de EU is het normaal voldoende dat men de adviserend arts van het ziekenfonds de adreswijziging meldt.
De verdere opvolging gebeurt dan door een spaanse adviserend arts
Natuurlijk moet men eerst alles goed op voorhand bij het ziekenfonds navragen

Een feitelijke scheiding kan wel leiden tot een lagere vergoeding,dus wel opletten dat het niet op een feitelijke scheiding gaat lijken
Alhoewel die kans klein is, want dan zou zij voordien al uitkeringen met gezinslast moeten ontvangen hebben. Kans bestaat dat bij een "feitelijke" scheiding haar uitkeringen zelfs iets zouden stijgen als ze geen gezinshoofd is.
Bij verhuis naar een land waar er geen bilaterale overeenkomsten mee zijn, kan het inderdaad tot gevolg hebben dat de ziektevergoeding wordt stopgezet ( ik denk bv aan Zuid-Amerikaanse landen )

Terug naar “Andere”