Hypotheek onderzoek?

Blossem1968
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

Hypotheek onderzoek?

#1 , 7 maand 1 week geleden (10 jul 2018 15:13)

Ik heb na vele maanden eindelijk mijn hypotheek ontvangen :D en nu krijg ik van de notaris van de verkoper te horen dat ze u eerst een onderzoek moet uitvoeren op mijn woning :shock: die als borg dient om te zien of er niet andere hypotheken op deze woning zijn.
Is dat normaal want ik weet dat er geen andere zijn en nu word de koop weeral uitgesteld :? .
Ik ben er niet goed van en de verkoper al zeker niet want hij verkocht enkel de weide omdat hij dringend geld nodig heeft.
En ik zit met een grote kost om mijn paarden op privéstal te laten staan.
En de notaris vertrekt op vakantie dus zal het nog een paar maand kunnen duren :( .
Weet iemand soms hoe ik dat zelf kan zoeken zodat het na haar vakantie direct getekend kan worden?

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel gratis onze helpdesk (09/32.00.065) voor een eerste antwoord op uw vraag.
denlowie
Berichten: 12201
Juridisch actief: Nee

#2 , 7 maand 1 week geleden (10 jul 2018 15:30)

Zelf doen heeft geen enkel voordeel, want het is en blijft, dat de notaris is die dit moet afhandelen, een notaris is een officiële ambtenaar, en een burger mag en kan het werk van een gezworen ambtenaar niet overnemen .
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

bosprocureur
Berichten: 3438

#3 , 7 maand 1 week geleden (10 jul 2018 15:48)

Die akte afhandelen (verlijden), daarvoor heb je een notaris nodig. Om de hypotheken na te gaan, dat kan je ofwel zelf, ofwel door het kantoor van de notaris laten uitzoeken op het hypotheekkantoor. Dan moeten ze ook nog eens nazien op je braaf je belastingen en dergelijke betaald hebt, en dat moet zover ik weet wel door de notaris (dus zijn medewerkers) gebeuren.

Voor bovenstaande is een aantal werkdagen voorgeschreven dat er moet gewacht worden. Normaal kan een notaris de hele machinerie in gang zetten, rustig op vakantie gaan, en al een datum inplannen voor de akte.

Eigenlijk heb ik de indruk dat iedereen wat te laat in gang geschoten is. Kan dat ?

Reclame

denlowie
Berichten: 12201
Juridisch actief: Nee

#4 , 7 maand 1 week geleden (10 jul 2018 16:20)

Het is niet alleen de hypotheek dat een notaris moet raadplegen, maar ook de belastingen, en als je zelfstandig bent ook de BTW moet zijn attest geven.
Zo simpel is het niet zoals de mensen denken, ook van de verkoper moet alles aangeschreven worden, en ook nagezien worden of er ook op de grond geen hypotheek rust.
Een notaris kost veel maar er is ook veel werk aan een verkoop, is dit een verkoop van 1000€ of een verkoop van 1.000.000€ het werk is net het zelfde.
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

basejumper
Berichten: 2922
Locatie: Diest

#5 , 7 maand 1 week geleden (10 jul 2018 17:44)

Beste

'ik heb na vele maanden eindelijk mijn hypotheek ontvangen'. Wat bedoelt u daarmee? Heeft uw bank er zo lang over gedaan om een kredietaanvraag goed te keuren? Eens een kredietgever (bank) akkoord is moet de notaris zijn werk starten om de hypotheekakte en verkoopakte te kunnen verlijden. Daartoe is de notaris verplicht een aantal opzoekingen te doen. Inderdaad de dertigjarige geschiedenis opvragen van het onroerend goed, de hypotheekstaat opvragen, belastingsituatie van koper en verkoper opvragen, indien zelfstandigen betrokken oog BTW situatie... In een aantal gevallen komt er geen antwoord van de belasting maar miet de notaris een bepaalde termijn afwachten (14 dagen - 3 weken). Als er binnen die termijn geen bezwaar komt kan de akte doorgaan. Alles bij elkaar heeft de notaris 3 tot 6 weken nodig om alles af te werken. Maar inderdaad nu vakantieperiode dus zal wat langer duren.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Blossem1968
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#6 , 7 maand 5 dagen geleden (12 jul 2018 22:01)

Hoi, had eerst naar de hypotheekwinkel geweest die mij beloofde dat X mij zeker de lening ging toestaan. Ik ben er naartoe geweest omdat ik bij record bank zat en die toen net bezig waren met fuseren met Y.
Na lange onderzoeken en zo zou die goedgekeurd worden als ze mijn andere lopende leningen mochten herfinancieren waar ik niet akkoord met ging daar de ene lening interestvrij is van mijn nieuwe wagen. Ik ga geen lening die me niks extra kost over laten nemen om dan wel interest te moeten betalen.
Ik ben dan naar mijn eerste bankier gegaan die ook gestopt is met de Z bank die Y werd.
Hij had ondertussen een ander bankkantoor overgenomen en heeft hij de hypotheekaanvraag aan het rollen gebracht wat dan alleen al maanden duurde, nooit heeft iemand mij gezegd dat na het bekomen van de hypotheek er ook nog eens een onderzoek ging komen.
Ik ben invalide en betaal daardoor geen belastingen omdat ik te weinig inkomsten heb.
Ondertussen is mijn vader pas overleden en heb dan ook dat nog moeten regelen.
Waarom is dat nu zo lastig om een simpele hypotheek aan te vragen en waarom word er niet op voorhand gezegd dat het maanden ging duren, ook de verkoper is woedend want hij verkocht maar zijn land om achterstallige rekeningen te verheffen. Bij Z bank kreeg ik heel vlug een lening omdat ze weten dat ik steeds mijn leningen tijdig terugbetaal en zelfs 25j eerder dan het moet.
Mensen geloof de Hypotheekwinkel niet en ga zeker niet naar A want die zijn niet veel beter.

Thomas Morus
Berichten: 1665
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#7 , 7 maand 5 dagen geleden (12 jul 2018 22:15)

Je mag hier geen reclame maken.
Mooie woorden zijn niet altijd waar en ware woorden zijn niet altijd mooi.
Verschil trolleybus en politicus: een trolleybus stopt als ze de draad kwijt is.

Terug naar “Krediet en Schuldbemiddeling”