Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
Natjes
Topic Starter
Berichten: 1
Reputation: 0
Juridisch actief: Nee

Vruchtgebruik

#1 , 3 dagen 7 uur geleden (18 apr 2018 00:12)

Hallo,

mijn vader is onlangs gestorven, hij woonde samen met een vrouw, maar is niet getrouwd met haar.
Deze vrouw heeft het vruchtgebruik van het huis, kan ik de zoon, bij haar gaan in wonen als naakte eigenaar en moet ik dan huur betalen aan haar?
Mijn moeder is ook al overleden!
En kunnen wij haar huur vragen?
Er is geen bewijs van wettelijk samen wonen, omdat zij anders haar weduwe pension zou verliezen.
Dus zij staat wel gedomicilieerd op hetzelfde adres, maar met een 2 de brievenbus!!
Wij moeten op 02/05/2018, bij de advocaat zijn ivm het vruchtgebruik van deze vrouw.

Dank u.

Oude Belg
Berichten: 2136
Reputation: 1

#2 , 2 dagen 15 uur geleden (18 apr 2018 16:15)

Deze vrouw heeft het vruchtgebruik van het huis, kan ik de zoon, bij haar gaan in wonen als naakte eigenaar en moet ik dan huur betalen aan haar?
Zij , en zij alleen, bepaalt wie bij haar inwoont. Als zij toestaat dat u daar komt wonen, moet u inderdaad huur betalen

En kunnen wij haar huur vragen?

Als zij het vruchtgebruik heeft? Natuurlijk niet. Zij kan verhuren, een naakte eigenaar niet.

eylis
Berichten: 6501
Reputation: 7

#3 , 2 dagen 15 uur geleden (18 apr 2018 16:22)

Als zij feitelijk samenwoonden, lijkt het me niet mogelijk dat ze vruchtgebruik heeft van de woning waar u nu de (naakte) eigenaar van bent. Een testament waaruit zou blijken dat uw vader aan zijn vriendin het vruchtgebruik heeft gegeven van de woning, overschrijdt waarschijnlijk uw reservatair erfrecht. dus bekijk dit inderdaad met de notaris. als zou blijken dat zij geen recht heeft op dit vruchtgebruik, dan bent u volle eigenaar en dan bepaalt u of u wil verhuren aan haar en aan welke huurprijs.

Reclame

eylis
Berichten: 6501
Reputation: 7

#4 , 2 dagen 15 uur geleden (18 apr 2018 16:30)

nog ter info: als zou blijken dat deze persoon volledig correct het vructgebruik heeft verworven, maakt u samen een plaatsbeschrijving op om de staat van de woning te bepalen. Lijst u de verzekeringen en belastingen (KI) op die deze vruchtgebruiker jaarlijks zal moeten financieren en bepaalt u de periode/datum voor de jaarlijkse rondgang die u bij wet mag houden om de staat en onderhoud van de woning te controleren. Meldt ook dat de staat van de woning onderhouden moet worden op het niveau van de plaatsbeschrijving die jullie nu zullen opmaken.

wanton
Berichten: 8384
Reputation: 5
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#5 , 1 dag 12 uur geleden (19 apr 2018 19:41)

Als ik de uitleg van TS begrijp, zal die vrouw geen vruchtgebruik hebben. Tenzij er een testament is. Vader kan echter maar het VG van een half huis doorgeven.
Wettelijk samenwonen wijzigt niets aan haar pensioen.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”