Burnout nabij

Axdratic
Topic Starter
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

Burnout nabij

#1 , 12 mei 2017 20:42

Ik ben niet zeker waar ik dit het beste zou posten, aangezien dit overlappingen heeft, dus post ik het maar in dit forum.

Mijn vriendin zit nabij een burn-out. Ze werkt voor een kleine internationale vzw in Brussel (onder het Belgische loonsysteem), maar er zijn een aantal frustraties: loon is te laag in vergelijking met haar verantwoordelijkheden, veel vliegreizen, hoge werkdruk,... wat echter de druppel is; ze is al twee maanden niet betaald en wacht ook nog op de terugbetaling van een aantal andere gemaakte kosten.

Haar baas begrijpt deze zorgen niet en wuift ze weg, ze moet het maar gewoon aanvaarden omdat haar werkgever nog op de betaling van een werkingssubsidie wacht, waarna haar loon en die kosten terugbetaald worden. Indien we het loon van mei er ook bij tellen (want ze weet niet wanneer ze die betalingen eindelijk kan verwachten) kunnen we toch al spreken van een 6000 euro achterstallige betalingen.

De druppel heeft de emmer reeds doen overlopen (denk huilbuien, moedeloosheid, geen zin om te werken) en ze heeft inmiddels al beslist dat ze niet verder wil met de werkgever. Onze zorgen zijn echter: wat is de beste manier om te vertrekken? Zelf haar ontslag geven = grote kans dat ze geen werkloosheidsuitkering zou krijgen, klopt dat? Zijn er andere dingen die we kunnen doen? We willen de financiële gevolgen namelijk zo beperkt mogelijk houden.

Snel even een andere job zoeken is niet zo eenvoudig, aangezien ze nog bezig is met Nederlands te leren (ze is namelijk een EU-burger die twee jaar geleden naar hier verhuisd is), wat haar huidige kansen enorm beperkt.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Jabbe
Berichten: 586

#2 , 15 mei 2017 16:13

Uw titel gaat dus niet over een burn-out maar over achterstallig loon voor een werknemer bij een vzw.

Als een vzw lonen uitbetaalt aan eventuele werknemers dan moet de vzw bovenop die brutolonen de verplichte sociale zekerheidsbijdrage werkgever betalen.
De werkgever is wettelijk verplicht je overeengekomen loon te betalen als vergoeding voor het geleverde werk. De niet (tijdige) betaling van loon vormt zelfs een misdrijf een inbreuk op de artikelen 1382-1383 van het burgerlijk wetboek.
Art. 1382. Elke daad van de mens, waardoor aan een ander schade wordt veroorzaakt, verplicht degene door wiens schuld de schade is ontstaan, deze te vergoeden.

Art. 1383. Ieder is aansprakelijk niet alleen voor de schade welke hij door zijn daad, maar ook voor die welke hij door zijn nalatigheid of door zijn onvoorzichtigheid heeft veroorzaakt.
Dit geldt ook voor het niet afleveren van correcte sociale documenten en zelfs voor het niet betalen van de bedrijfsvoorheffing en de sociale zekerheidsbijdragen.. Bovendien is automatisch interest verschuldigd op je achterstallig brutoloon, aan een interestvoet van 1,13 procent op jaarbasis (2017)
Het niet betalen van loon op de gestelde tijdstippen maakt een misdrijf uit op grond van art. 9 van de loonbeschermingswet (Sociaal Strafwetboek) [Wet van 12 april 1965 betreffende de bescherming van het loon van werknemers]
Art. 9. Het loon moet op gezette tijden, ten minste tweemaal in de maand, met een tussenpoos van ten hoogste zestien dagen, worden uitbetaald, behalve wat betreft:
1° het loon van de bedienden, dat ten minste om de maand moet worden uitbetaald;
2° het commissieloon van de handelsvertegenwoordigers, uitbetaald volgens de bepalingen van de wet tot instelling van het statuut van de handelsvertegenwoordigers;
3° het commissieloon van andere werknemers dan de handelsvertegenwoordigers, dat ten minste om de drie maanden moet worden uitbetaald.
4° de aandelen in de winst en andere gelijksoortige prestaties, waarvan de betaling geschiedt overeenkomstig het akkoord tussen partijen, het werkplaatsreglement of enig ander vigerend reglement.
Bij vooruitbetaling moet het bedrag bij benadering overeenstemmen met het verschuldigde netto-loon.
In de gevallen waarin het loon ten minste tweemaal in de maand moet betaald worden, moet een van die betalingen een definitieve betaling uitmaken van het loon van de maand.
Voor de werknemers die betaald worden tegen tariefloon, taakloon of akkoordloon moet evenwel een gedeeltelijk of definitieve betaling ten minste om de maand geschieden.
(Van het bepaalde in het eerste lid kan worden afgeweken bij beslissing van het bevoegde paritair comité door de Koning algemeen verbindend verklaard.) <KB 1-3-1971, art. 16, 2°>
(Onverminderd het bepaalde in het eerste en derde lid, moet het loon worden uitbetaald op de tijdstippen en binnen de termijnen die worden bepaald door een collectieve arbeidsovereenkomst.
Bij ontstentenis van een collectieve arbeidsovereenkomst, moet het loon worden uitbetaald op de tijdstippen en binnen de termijnen die zijn vastgesteld in het arbeidsreglement of in enig ander vigerend reglement; de bepalingen van deze reglementen mogen de datum van uitbetaling van het loon niet later vaststellen dan de zevende werkdag na de arbeidsperiode waarover de uitbetaling geschiedt.
Bij ontstentenis van een collectieve arbeidsovereenkomst of van bepalingen in het arbeidsreglement of in enig ander vigerend reglement, moet het loon uiterlijk worden uitbetaald op de vierde werkdag na de arbeidsperiode waarvoor de uitbetaling geschiedt.) <W 1985-06-27/32, art. 2, 003>
Uw vriendin kan om te beginnen een ingebrekestelling aangetekend betekenen aan zowel haar werkgever als aan de bestuurders van de vzw.
Pas bij een negatief antwoord of bij gebrek daaraan kan zij zich tot arbeidsrechtbank richten.
Wat staat er in het arbeidscontract?

Reclame

Terug naar “Loon”