Bouwmisdrijf

William2
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

Bouwmisdrijf

#1 , 26 feb 2017 12:30

Graag advies in volgende aangelegenheid :

Onze buren breidden enkele jaren geleden zonder bouwvergunning een vergund afdak, ingeplant op 2 m van onze perceelsgrens, uit naar een gesloten constructie tot tegen onze perceelsgrens.
Op basis van “wederzijds gedogen” (wij hadden op ons perceel enkele bomen staan waarvan de takken over de perceelsgrens hingen) hebben wij hun bouwmisdrijf niet gemeld.
Vermits echter onze buren ons dagvaardden voor overhangende takken, en wij door de vrederechter verplicht werden, de bomen te vellen, hebben wij nu ook het bouwmisdrijf van de buren gemeld aan de gemeentelijke overheid.
De gemeentelijke dienst ruimtelijke ordening weigert echter, een procedure tot herstelvordering in te leiden, en was slechts na enig aandringen van onzentwege bereid, een PV op te stellen.
Met dit PV hebben wij een verzoekschrift tot behandeling neergelegd op de griffie van het vredegerecht, de zitting is ondertussen aangekondigd.
Echter ondertussen hebben onze buren een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning reguliere procedure (met bijhorend openbaar onderzoek) ingediend bij de gemeentelijke dienst RO, teneinde alzo hun bouwmisdrijf te regulariseren.
Onze vraag : dient het vonnis van de vrederechter afgewacht te worden, of dienen dringend andere maatregelen genomen te worden ?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 38592

#2 , 27 feb 2017 17:48

Door de gemeente die hoeven niet te wachten. Normaal zal er een bouwvergunning moeten afgeleverd worden en daar kan u dan bezwaar tegen aantekenen.
Vrederechter is een puur burgerlijk geschil tussen de buren. Vermoedelijk zal de vrederechter voorrang geven aan de procedure bij gemeente.
Bouwovertreding is strafrechtelijk vervolgbaar met gevangenisstraf en geldboete en administratief met dwangmaatregelen.

William2
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#3 , 28 feb 2017 12:01

@Franciscus : dank voor uw bericht.
Het verwondert me dat de gemeentelijke overheid alsnog een bouwvergunning zou kunnen afleveren terwijl zijzelf reeds een PV van de bouwinbreuk opstelde. Bovendien is de gemeentelijke overheid discriminerend en partijdig als ze aan ons weigert, een procedure tot herstelvordering te voeren, en terzelfdertijd voor de bouwovertreder, op zijn eenvoudig verzoek, een aanvraag tot regularisatie in behandeling neemt... Of ben ik hierin naïef ?
Is er ergens een wettekst te vinden waarin duidelijk staat dat het de plicht van de gemeentelijke overheid is, bouwmisdrijven te beteugelen, minstens wanneer de schadelijder hierom verzoekt ?

Reclame

Franciscus
Berichten: 38592

#4 , 28 feb 2017 14:23

Een gemeente kan dwangmiddelen dus administratief iets behandelen.
Strafrechtelijk is dat de taak van de (correctionele) rechtbank.
Zijn twee verschillende procedures.

Terug naar “Procedure, Spelers & Instellingen”