Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
fp64
Topic Starter
Berichten: 43

Arbeidsrechtbank met of zonder advocaat

#1 , 6 jaar 4 maand geleden (16 sep 2011 11:59)

Beste,

Ik heb momenteel via de dienst Toezicht op de Sociale Wetten een klacht lopen tegen mijn vorige werkgever wegens o.a. het niet betalen van de vergoeding voor concurrentiebeding.
Vermits er blijkbaar weinig vooruitgang is verwacht ik dat ik dit binnenkort voor de arbeidsrechtbank moet brengen.

Kan ik een dergelijke zaak voor de arbeidsrechtbank brengen zonder advocaat? (ik ben niet gesyndiceerd en wil liefst natuurlijk niet meer aan rechtsbijstand betalen dan hetgene ik van mijn werkgever nog tegoed heb)

Wat zijn de mogelijkheden om een dergelijke procedure op te starten?

Alvast bedankt.


xena

#2 , 6 jaar 4 maand geleden (16 sep 2011 18:03)

.
Laatst gewijzigd door xena op 24 okt 2011 10:54, 1 keer totaal gewijzigd.

fp64
Topic Starter
Berichten: 43

#3 , 6 jaar 4 maand geleden (16 sep 2011 18:20)

xena schreef:ga dan best eerst naar een rechtsbibliotheek en maak kopie's van een cursus voor instelling van een vordering


Xena.... was dit ironisch bedoeld?

xena

#4 , 6 jaar 4 maand geleden (16 sep 2011 23:51)

fp64 schreef:
xena schreef:ga dan best eerst naar een rechtsbibliotheek en maak kopie's van een cursus voor instelling van een vordering


Xena.... was dit ironisch bedoeld?


tenzij jij al de vormvoorwaarden al kent om procedurefouten te voorkomen zou je best op zoek gaan naar de nodige info

doe hier maar eens een proefschrift hoe je gaat dagvaarden

j.demoor
Berichten: 10310

#5 , 6 jaar 4 maand geleden (17 sep 2011 10:21)

U kan dergelijke zaak voor de arbeidsrechtbank brengen zonder advocaat.

“Art.704.§ 1. Voor de arbeidsrechtbank kunnen de hoofdvorderingen ingeleid worden bij verzoekschrift op tegenspraak, overeenkomstig de artikelen 1034bis tot 1034sexies, onverminderd...”(Gerechtelijk Wetboek).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

fp64
Topic Starter
Berichten: 43

#6 , 6 jaar 3 maand geleden (18 sep 2011 13:48)

Waarschijnlijk wat naief van mij, maar ik dacht dat een verzoekschrift op tegenspraak voldoende was:
* de datum
* de identiteitsgegevens van de verzoeker
* de identiteitsgegevens van de geadresseerde (in dit geval werkgever, dus de bvba op adres zoals in staatsblad verschenen)
* het voorwerp en de oorzaak van de eis (met in bijlage arbeidsovereenkomst, ontslagbrief en brief van werkgever, berekeningen van niet betaald bedrag)
* de rechter (of rechtbank) voor wie de eis aanhangig wordt gemaakt
* De handtekening van de verzoeker

fp64
Topic Starter
Berichten: 43

#7 , 6 jaar 4 weken geleden (21 dec 2011 02:30)

We zijn nu enkele maanden later sinds mijn eerste bericht, en ik zal dus de zaak moeten inleiden op de arbeidsrechtbank via verzoekschrift op tegenspraak.
De tegenpartij in deze is mijn ex-werkgever.

Vanuit de wetteksten is mij duidelijk dat ik "getuigschrift van woonplaats" moet toevoegen voor de werkgever.

Hierdoor heb ik volgende vragen:

Moet ik de bvba als rechtspersoon als tegenpartij vermelden, of dient dit de zaakvoerder in persoon te zijn?

1) in geval van de bvba, kan ik natuurlijk uittreksel het staatsblad met vestigingplaats van maatschappelijke zetel van de bvba bijvoegen, maar wat is dan een geldig document voor "getuigschrift van woonplaats", niet ouder dan 15 dagen?
2) Indien de zaakvoerder, deze is woonachtig in Nederland, hoe kan ik dan als particulier een getuigschrift van woonplaats bekomen? In België kan ik dit via gemeente, maar hoe gaat dit in Nederland? En kan ik dit als prive-persoon, niet advocaat zijnde?

Ga ik in het verzoekschrift al argumentatie opnemen (aanzet tot conclusies, of eventueel al conclusies) of wordt ik automatisch daartoe verzocht eenmaal de zaak op de rol staat?

Alvast bedankt

xena

#8 , 6 jaar 3 weken geleden (21 dec 2011 06:20)

zoals ik reeds zei ga naar een rechtsbibliotheek en kopieer het hoofdstuk uit een boek/cursus instelling van een vordering

de zaak zal zowiezo naar de bijzondere rol gaan dus je kan dan best ook het hoofdstuk voor het indienen van conclussies en stukken mee kopieren

denk er best ook nog maar eens goed over na ; gerechtskosten - dagvaardingskosten - rechtsplegingsvergoeding - tegenvordering - betekeningskosten............en de kans is groot dat je alsnog een advocaat moet nemen om de zaak te deblokkeren of de schade te beperken

arbeidsovereenkomstenwet 3/7/1978
Art. 15. De rechtsvorderingen die uit de overeenkomst ontstaan, verjaren één jaar na het eindigen van deze overeenkomst of vijf jaar na het feit waaruit de vordering is ontstaan, zonder dat deze termijn één jaar na het eindigen van deze overeenkomst mag overschrijden.
(In geval van toepassing van artikel 39bis verjaart de rechtsvordering die uit de niet-betaling van de opzeggingsvergoeding ontstaat, één jaar na de laatste effectieve maandelijkse betaling door de werkgever.)

er zijn heel wat advocaten die online diensten aanbieden enkele tientalle euro's voor het schrijven van documenten bekijk eens of het niet beter is om zo uw verzoekschrift te laten opstellen

Terug naar “Procedure, Spelers & Instellingen”