Recentelijk is er verwarring en discussie tussen ons en de werkgever ontstaan betreffende arbeidstijd en mobiliteitsvergoeding.
Wij hebben een bestelwagen van de werkgever, die we mogen gebruiken voor privé (tot 500km per maand). Wij vertrekken dagelijks van thuis naar de eerste klant, soms de enige klant, soms meerdere klanten volgens een planning van de werkgever. Eens per week, soms meerdere malen (indien de voorziene planning aangepast wordt) gaan wij naar het kantoor om ons materiaal op te halen. Heel soms werken we even van thuis uit voor administratie van klanten (meestal op het einde van de dag).
Tot voor kort was de regeling dat wij van thuis tot klant en omgekeerd een kilometervergoeding kregen. Vanaf de eerste tot laatste klant telde het als werktijd.
Van thuis tot kantoor kregen we geen kilometer vergoeding, maar eens we daar aankwamen om het materiaal op te halen startte onze werkuren. Haalden we het materiaal op op het einde van de dag liepen onze uren tot we klaar waren. Huiswaarts kregen we geen vergoeding.
Nu hebben we gemerkt dat onze uren niet meer kloppen. Bij navraag bij de werkgever blijkt dat de regeling aangepast is. Wanneer we materiaal ophalen tellen de uren van kantoor tot klant niet meer mee. Enkel de tijd die we nodig hebben om het materiaal op te halen. Van thuis tot kantoor en van kantoor tot klant krijgen we dan een kilometer vergoeding.
Is dit wel correct van onze werkgever? Het is best nadelig voor ons daar we nu een uur - soms 2 uur verliezen van de geregistreerde arbeidstijd. Zeker als je weet dat we dagelijks 1 tot 3 uur in de auto spenderen met woon-werk verkeer.
Hoe zit het dan met de reistijd tussen de laatste klant en thuis nog administratie uitvoeren?
Op sommige sites van de Belgische overheid vind ik dan het volgende terug:
Ook wordt er steeds verwezen naar de arbeidswet van 16 maart 1971 artikel 19; maar daar staat dit niet duidelijk in omschreven.Zo worden b.v. als arbeidstijd beschouwd :
de tijd gedurende welke de werknemer een vorming volgt of richtlijnen ontvangt in verband met de arbeid die hij wordt geacht te leveren ;
de tijd waarin de werknemer zich voor rekening van eenzelfde werkgever tussen twee arbeidsplaatsen verplaatst (tussen twee werven, tussen twee klanten of tussen de bedrijfszetel en een klant of een werf).
Zijn uitgesloten van de arbeidstijd:
de verplaatsingstijd tussen de woonplaats en de arbeidsplaats en vice versa ;
de rustpauzes en de periodes die worden besteed aan het nuttigen van eetmalen, zoals voorzien in het arbeidsreglement.
Ter info, betreft paritair comité 200, bediende met 38 uren per week. Indien we hier over zitten tellen deze als recup. Komen we er niet dan moeten we ze inhalen.