Gigantische probleem (juridische vader eist vaderschap die niet biologische vader is)

MevrouwBezig
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Gigantische probleem (juridische vader eist vaderschap die niet biologische vader is)

#1 , 20 jan 2021 13:46

Beste all

Ik ben nieuw hier op deze forum, graag zou ik jullie advies en hulp willen.
Ik zit met een gigantische probleem en ben bang dat me kinderen iets kan overkomen.

Ik zal het verhaal even kort samenvatten.
Ik ben sinds oktober 2019 feitelijk gescheiden met me ex-man wat een vechtscheiding was. Door de gehele corona gedoe en doordat me ex eerste niet meewerkte ben ik pas augustus 2020 gescheiden.

Echter heb ik me huidige man in december 2019 leren kennen, ik ben perongeluk zwanger geworden van me man en de kindjes zijn op geboren en erkend door de vader.
Met de vader ben ik in oktober 2020 officeel getrouwd, tweeling is in november 2020 geboren

Nu komt komt de gemeente ineens met, ja we hebben de Marokkaanse wet niet toegepast aangezien u Ex man en huidige man de Marokkaanse nationaliteit hebben en in die wet staat dat als je gescheiden bent 6 maanden nadien kinderen worden geboren automatisch de juridische vader, de vader is en de erkenning (achternaam zal krijgen)

Nu is de juridische vader niet de vader, en ik weet zeker dat hij dit spel heeft gespeeld zodat hij vaste verblijfsdocumenten kan krijgen via mijn kinderen. Ook ben ik erg bang dat de rechtbank hem toch als vader zal erkennen. Mijn man de vader kan uiteraard via DNA bewijzen dat hij de vader is.


Maar nu mijn vraag kan de rechtbank (zitting is volgende maand) de juridische vader toch als vader erkennen, terwijl de biologische vader dit kan bewijzen met dna. Dus dat ze een juridische wet gaan toepassen wat niet de werkelijkheid is.

Want ik ben erg bang dat als me exman de erkenning krijgt hij dus recht heeft om me kinderen te zien. En dalijk doet jij ze wat aan.....

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
eylis
Berichten: 8842

#2 , 20 jan 2021 15:54

Is de feitelijke scheiding feitelijk bewijsbaar? Hadden u en uw ex-partner beiden een andere domicilie? zo ja, vraag een attest aan de gemeente waaruit blijkt dat beiden op een ander adres woonden vanaf die datum. De wet schrijft immers voor dat een kind, geboren 300 dagen na de (bewijsbare) datum van feitelijke scheiding, niet meer de ex-partner als wettelijke vader heeft. voor zover ik kan rekenen, was de feitelijke scheiding in oktober 2019 en werden de kinderen 12 maanden later (november 2020) geboren. Uw hudige echtgenoot kan dus perfect de kinderen erkennen. Wellicht heeft de gemeente over het hoofd gezien dat de ex-partner reeds op een ander adres woonde en dus bewijsbaar feitelijk gescheiden.

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#3 , 20 jan 2021 18:00

Ik vermoed dat toepassing gemaakt wordt van de Marokkaanse wet. Uw ex heeft de Marokkaanse nationaliteit.
Krachtens art. 62 van het Wetboek van Internationaal Privaatrecht wordt het vermoeden van vaderschap van de echtgenoot bepaalt door de nationale wet van de vader. Dus de Marokkaanse wet.
De Marokkaanse wet bepaalt: 'La filiation paternelle' de l'enfant est établie par Al
Firach:
1. si cet enfant est né dans les six mois suivant la date de conclusion de l'acte de
mariage au minimum… ou
2.si l'enfant est né durant l'année qui suit la date de la séparation'.

Er bestaat betwisting over wat onder "séparation" moet verstaan worden. Volgens een vonnis van de rechtbank van eerste aanleg Kortrijk (https://www.ipr.be/sites/default/files/ ... 140508.pdf) is dit de feitelijke scheiding. Er is echter ook rechtspraak die zegt dat dit de echtscheiding moet zijn.
Als de rechtbank deze tweede stelling volgt is uw ex de juridische vader.
Dit betekent dat dit vaderschap moet betwist worden. Ook hier geldt de Marokkaanse wet. Die bepaalt dat enkel de vader een vordering in betwisting van vaderschap kan instellen.
Deze Marokkaanse rechtsregel wordt strijdig geacht met de basisprincipes van de Belgische rechtsorde en wordt dus niet toegepast voor de Belgische rechtbanken. In zo’n situatie zal de Belgische rechter de moeder de mogelijkheid bieden een rechtsvordering in te stellen op basis van het Belgische recht.
Raadpleeg een (gespecialiseerde) advocaat om u in deze procedure bij te staan.
Meer dan veertig jaar ervaring als jurist.

Reclame

Terug naar “Echtscheiding”