Art. 205 BW + erfenis + kosten

Jurivraag
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Art. 205 BW + erfenis + kosten

#1 , 27 okt 2020 14:38

Volgende situatie doet zich voor:

In een gezin komt een echtscheiding als kinderen respectievelijk 4 jaar en 14 jaar oud zijn.
Er wordt alimentatie uitgesproken ten behoeve van de kinderen, te betalen door de vader.
Vader betaalt nooit alimentatie en laat zich uitschrijven uit België. Er wordt nog geprobeerd om iets van alimentatie te recupereren via deurwaarder maar dit heeft allemaal geen enkel succes. Vader verhuis naar buiten de Europese Unie.

Er gaan 28 jaar voorbij waarin er tussen de moeder-kinderen geen enkel contact meer is met de vader (letterlijk 0,0). Ze weten zelf niet waar de vader gedomicilieerd is.

Begin 2020 komt de vader te overlijden in een Belgisch ziekenhuis. De kinderen waren niet op de hoogte dat de vader in een ziekenhuis lag, ziek was, zelf in België was.
De begrafenis wordt geregeld door de broer van de overledene. Er is geen enkel contact tussen de nabestaanden (broer) van de overledene en de kinderen van de overledene. Er kan wel aangetoond worden dat er een goede en regelmatig contact was tussen de vader (overleden) en zijn broer - schoonzuster.

Enkele weken ná de begrafenis krijgen de kinderen via een advocaat de factuur van de begrafenis toegespeeld. De begrafenis was volledig geregeld door de broer van de overledene en de bestelbon bij de begrafenisondernemer ook door deze persoon ondertekend en voldaan/betaald. Deze broer eist nu terugbetaling van de begrafeniskosten op basis van artikel 205 BW) (onderhoudsplicht kinderen tov de ouders).

Ondertussen ontvangen de kinderen facturen voor > 30,000 euro van een Belgisch ziekenhuis. Deze facturen zijn het gevolg van een lang verblijf in het ziekenhuis van de vader voorafgaand aan zijn overlijden.

De kinderen (die wettelijke erfgenamen zijn) zijn ten rade geweest bij een notaris die een inventaris van de nalatenschap aan het opmaken is (er is niets geweten mbt activa, geld, schulden etc) maar er wordt vermoed dat er niets meer (lees: enkel schulden) zal zijn.

Enkele vragen:

* blijft artikel 205 BW zo lang doorwerken dat zelf kinderen na 28 jaar zonder enig contact kunnen verplicht worden om deze kosten volledig te dragen? ook als men kan aantonen dat op moment van scheiding de vader geen enkele solidariteit tov zijn kinderen heeft betoond? (nooit nog naar omgekeken, nooit nog alimentatie betaald).
* worden die ziekenhuiskosten standaard bij de kinderen gehaald, ook in deze situatie én in de situatie dat ze de erfenis zouden hebben verworpen?

Indien dit zo is betekent dit het failliet van beide kinderen.

Heeft iemand ervaring/tips is zo een situatie? of iemand nuttige rechtspraak terzake?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Thomas Morus
Berichten: 5942
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#2 , 27 okt 2020 16:33

Valt er iets te erven?
Indien niet dan beroep doen op het feit dat de kinderen verlaten werden door hun vader. Dan worden ze normaliter vrijgesteld van betaling dezer kosten.
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#3 , 31 okt 2020 13:21

Cassatie 20 september 2013
http://jure.juridat.just.fgov.be/view_d ... 46&lang=NL
Luidens artikel 205 Burgerlijk Wetboek zijn de kinderen levensonderhoud verschuldigd aan hun ouders en hun andere bloedverwanten in de opgaande lijn die behoeftig zijn.
Het recht op levensonderhoud dat vastgelegd is in die bepaling berust op de familiale solidariteit en is onlosmakelijk verbonden met de onderhoudsgerechtigde en hij alleen kan een vordering instellen tot vrijwaring van dat recht.
Dit zou zowel van toepassing moeten zijn voor de vordering van het ziekenhuis als voor de vordering m.b.t. de begrafeniskosten.
Dit nog afgezien van het feit dat u zich kan beroepen op onwaardigheid van de onderhoudsgerechtigde (vader), waarover rechtsleer en rechtspraak wel verdeeld zijn.
Maar u hebt dus wel degelijk juridische argumenten aan uw kant.
Meer dan veertig jaar ervaring als jurist.

Reclame

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”